Održana konferencija “DATUM 22”

0

U organizaciji kompanije Mineco Computers, po peti put u Srbiji, održana je stručna konferencija „DATUM 22“ – na temu data centara i infrastrukture, a pod sloganom “Susret ili sudar sa budućnošću”.  

U prijatnoj atmosferi beogradskog hotela “Crowne Plaza”, 26. oktobra 2022. okupilo se preko 200 IT i poslovnih profesionalaca, što je sa partnerima i predavačima brojalo ukupno oko 300 učesnika.  

Konferencija je namenjena rukovodiocima za IT infrastrukturu, IT direktorima (CIO), tehničkim direktorima, direktorima finansija (CFO), ukratko – donosiocima odluka u kompanijama i organizacijama, prevashodno onim u finansijskom sektoru, ali i velikim državnim organizacijama, telekomunikacijama i internet sektoru, srednjim i velikim preduzećima. 

Partneri kompanije Mineco su na ovom, veoma uspešnom, stručnom skupu brojnim posetiocima objasnili kako da svoje poslovanje učine stabilnijim i efikasnijim, potkrepljujući to najboljim primerima iz dosadašnje prakse.  

Predavanja su se odvijala na srpskom i engleskom jeziku.

Iako je konferencija DATUM 22 bila lokalnog karaktera, postoji ozbiljna namera da se ona proširi na regionalni nivo.  

DATUMkonferencije inače imaju jedinstvenu publiku, koja pored probranih posetilaca, okuplja najpoznatije IT kompanije, nezavisne predavače iz akademskih, strukovnih i konsultantskih organizacija i regulatornih tela, državne zvaničnike i predstavnike medija.  

Neutralan okvir i nezavisna pozicija prisutnih ključnih govornika, kao i iskustvo organizacionog tima, obezbedili su da i ovogodišnji DATUM bude izuzetno kvalitetan IT skup. 

Ako sagledamo DATUM 2022 u brojkama, održano je 5 tematskih sesija i 20 predavanja, kroz koje je konferencija ponudila odgovore na važna pitanja vezana za infrastrukturu data centara:  

  • Tradicionalno i moderno – oba ili može biti samo jedno?          
  • Energetska efikasnost, napajanje i sigurnost – muko moja pređi na drugoga. Ko je taj drugi? 
  • Standardi i opet standardi – zašto su sve važniji? 
  • Kako aktuelna rešenja prate nove trendove? 

Marko Gulan, Cyber Security Consultant, SEE, Schneider Electric.

Nakon 12 godina provedenih u konsaltingu i većinom orjentisan na cloud computing i tehnologiju data centara, svoju karijeru nastavlja na području sajber bezbednosti. Pozicija Cybersecurity Consultanta u kompaniji Schneider Electric nije Markov prvi kontakt sa kibernetičkom sigurnošću. Od 2016. Marko je bio potpredsednik organizacije EuroCloud u Hrvatskoj i kao član predsedništva bio fokusiran na razvoj EuroCloud Cloud Award programa i ujedno jako usredsređen prema kibernetičkoj sigurnosti clouda.

Ivan Mladenović, Channel Manager at Check Point Software

Iskusan menadžer prodaje sa više od 15 godina u razvoju međunarodnog ICT poslovanja i dokazanom istorijom rada u industriji računarske i mrežne sigurnosti.

Specijalnosti: poslovni razvoj (međunarodni), sajber bezbednost, upravljanje proizvodima (planiranje i marketing), IT prodaja i konsalting, odlično poznavanje principa, procesa i teorija nabavki, jaka komunikacija, organizacione i analitičke veštine, sposobnost upravljanja više zadataka, brzo donošenje odluka i rešavaju probleme, sposoban da vodi, motiviše i kontroliše druge, ima odlične komunikacione i pismene veštine.

Miloš Stojković, Solution Design and Consulting Expert, ENEL PS

Više godina iskustva vezanog za infrastrukturu data centra, od juna 2011. godine zaposlen u kompaniji ENEL PS, odeljenje Inženjering.

Sertifikovan je od strane Uptime Institute kao ATD – Accredited Tier Designer. Dizajnirao je nekoliko projekata data centara u skladu sa Tier Standardom, nivoa pouzdanosti Tier III i IV.
Sertifikovan je i kao CTDC (Certified TIA-942 Design Consultant) – ekspertiza iz oblasti topologije i specifičnih zahteva infrastrukture data centra. Na mnogim projektima je učestvovao kao revizija tehničke dokumentacije u skladu sa najrelevantnijim standardom u ovoj oblasti – TIA942A.

Miodrag Šepa, Solution Design and Consulting Expert, ENEL PS

Dugogodišnje iskustvo u IT sektoru, a od 2012. godine zaposlen u kompaniji ENEL PS kao rukovodilac Tehničkih rešenja. Poseduje brojne licence iz oblasti sertifikacije data centara, među kojima i sertifikat CDCAP (Certified Data Center Audit Professional) – ekspetiza iz oblasti operativnosti data centara i preporuka o tome kako napraviti akcioni plan i poboljšati dostupnost, fleksibilnost i efikasnost data centra uključujući napajanje, hlađenje i otpornost u skladu sa zahtevima poslovanja. Takođe, Miodrag poseduje i sertifikat Integrated Design Consultant za Data Centre, kojim se potvrđuje status Elitnog partnerstva kompanija ENEL PS i Schneider Electric.

Mikica Đukanovi, Marketing & Communications Manager, Sion Net

Izneo je zanimljivo razmišljanje o odnosu između proizvođača opreme, value added distributera i njihovih partnera – sistem integratora, instalatera koji je danas mnogo složeniji nego što je bio u prethodnim decenijama, a koji se svodio na rabatnu politiku i zajedničke marketinške aktivnosti.

Iako je za sada u planu da se DATUM održi i naredne godine, po rečima organizatora Milovana Matijevića, a imajući u vidu da je mnogo važniji kvalitet od kvantiteta, biće sasvim uredu i ako se zadrži dosadašnja periodika i konferencija bude održavana svake druge godine.

Share.

Leave A Reply