Održana konferencija „Dan bezbednog interneta 2024.“

0

Svake godina 180 zemalja sveta se na današnji dan udružuje kako bi se podigla svest o opasnostima i izazovima korišćenja interneta, posebno za decu i mlade. Ministarstvo informisanja i telekomunikacija uzima učešće u globalnom obeležavanju Dana bezbednog interneta zajedno sa evropskom organizacijom Propulsion.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović svečano je danas otvorio konferenciju „Dan bezbednog interneta 2024. godine“, u Beogradu.

Prisutne je video porukom pozdravio i direktor kancelarije Međunarodne telekomunikacione unije za Evropu, Jaroslav Ponder.
Svake godina 180 zemalja sveta se na današnji dan udružuje kako bi se podigla svest o opasnostima i izazovima korišćenja interneta, posebno za decu i mlade. Ministarstvo informisanja i telekomunikacija uzima učešće u globalnom obeležavanju Dana bezbednog interneta zajedno sa evropskom organizacijom Propulsion.
„Dan bezbednog interneta, kao i svaki drugi dan u godini, treba u prvi plan da stavi naše najmlađe i njihovo korišćenje interneta i drugih informaciono-komunikacionih tehnologija i alata, sa naglaskom na pravilnom izboru sadržaja. Zato svi zajedno moramo da nađemo pravu meru i sačuvamo naše društvo, pogotovo decu od loših namera i uticaja preko interneta. Pokazali smo da smo kao društvo sazreli, da oprezno idemo u korak sa modernim tehnologijama, visok stepen društvene i moralne odgovornosti, ali pre svega, da država ima i uvek će imati nultu toleranciju za sve pretnje uperene protiv ugrožavanja bezbednosti naše dece“, rekao je ministar Jovanović i dodao da se Vlada Republike Srbije trudi da svakom detetu, bez obzira u kom delu Srbije živi, omogući brz i bezbedan internet.
Jovanović je istakao da je Srbija prva u regionu osnovala Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, koji je dostupan preko besplatnog broja 19833 i portala pametnoibezbedno.gov.rs, koji 24 sata brine o bezbednosti dece na internetu i koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju, uz saradnju sa svim relevantnim institucijama – Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvete, centrima za socijalni rad i domovima zdravlja.
„Više od decenije ITU aktivno učestvuje u zaštiti i osnaživanju dece u njihovom korišćenju interneta. Naš sveobuhvatni skup smernica za zaštitu dece na internetu, pokrenut 2020. godine, je primer, i kamen temeljac za naše inicijative koje služe roditeljima, vaspitačima, deci, akterima privatnog i vladinog sektora. Danas bih želeo da čestitam Ministarstvu na prevođenju vodiča za zaštitu dece na internetu na srpski jezik, koji će nadamo se, poslužiti kao efikasan, dostupan instrument u službi vaših ciljeva i dovesti nas korak dalje u izgradnji bezbednog digitalnog okruženja za decu u Srbiji“, rekao je direktor kancelarije Međunarodne telekomunikacione unije za Evropu, Jaroslav Ponder.
Nakon otvaranja, održana su četiri panela za decu uzrasta od 14 do 16 godina posvećena zloupotrebi fotografija i vrbovanja od strane predatora, psihološkoj podršci, kao i govoru mržnje.

Share.

Leave A Reply