Održana konferencija Aj Si Ti! – Dan švedskog ICT i gejminga u Nišu

0

Svet se menja, a nove tehnologije mu daju te mogućnosti – poruka je manifestacije Aj Si Ti! -Dana Švedskog ICT i gejminga koji je održan u Nišu.

U organizaciji ambasade Švedske i UG Mladi ambasadori, organizacije NiCat, Deli Centra i Švedsko-srpskog poslovnog saveta, a uz pomoć niškog ICT klastera učesnici su imali priliku da saznaju kako funkcioniše “neurološki interfejs”, zašto neki gradovi u svetu imaju “šefa interneta”, šta je moguće videti kroz “Oculus Rift” i kako kaciga menja boju u zavisnosti od raspoloženja onoga ko je nosi.

“Osim brojnih švedskih kompanija koje su poznate širom sveta, Švedska ima mnogo značajnih kompanija koje postoje u digitalnom svetu. One prave poslove i omogućavaju ljudima da bolje žive. Uveren sam da i u Srbiji posluje mnogo manjih, ali značajnih kompanija čiji će se uticaj širiti“, rekao je otvarajući manifestaciju ambasador Švedske u Srbiji Krister Asp.

Predavači iz Srbije i Švedske predstavili su najnovije trendove iz oblasti ICT kao industrije budućnosti. Predstavnici ambasade Švedske kažu da je Niš odabran jer su na primeru svoje zemlje videli da je važan razvoj i onih gradova koji nisu najveći u zemlji, a budući da se u poslednjih nekoliko godina Niš  izdvojio u razvoju ICT sektora veruje se da može postati lider u ovoj oblasti u regionu.

Okosnica manifestacije bilo predavanje švedskog eksperta za Internet i društvene mreže, Joakima Jardenberga koji je zaposlen kao “šef interneta grada Helsinborga”. Govoreći o tome kako ispunjava svoj zadatak, da iskoristi Internet i svoj grad pretvori u onaj koji najbolje koristi Internet na svetu, rekao je „Svet se stalno menja, a tehnologije mu daju te mogućnosti. Promena nikada neće biti sporija nego što je danas, može biti samo brža. Meni je veliki izazov da ih naučim šta tehnologija može učiniti za njih“.

Najnovije izume iz oblasti neurološkog interfejsa posetiocima je predstavio Erik Einebrant, naučnik i predavač Švedskog interaktivnog instituta. Na radionici “Children Make” deca su imala priliku da stvaraju kroz programiranje i igru i dobili ideje kako da razvijaju svoju kreativnost  kombinujući igru sa modernom tehnologijom. Koncept su kreirali Švedski institut i Ineraktivni institut povodom obeležavanja 25 godišnjice usvajanja UN konvencije o pravima deteta, sa ciljem da se naglase prava dece da učestvuju u kulturnom i demokratskom društvu.

O poslovanju u Srbiji u Nišu govorili su  predstavnici kompanija “Ericsson”, „Troxo” i “Vet Cloud”. Održane su inovativne i kreativne radionice, a posetioci su imali priliku da se upoznaju sa virtuelnom realnošću kroz revolucionarni izum “Oculus Rift”.

Na završetku manifestacije prikazan je dokumentarni film TPB AFK o trojici kompjuterskih zavisnika koji su redefinisali svet distribucije medija uz pomoć poznate mreže za deljenje podataka Pirate Bay, nesvesni toga kakav su proces započeli.

 

Share.

Comments are closed.