Održan Schneider Electric i Microsoft događaj: Na izazove održivosti odgovaramo svi zajedno

0

U svetu gde je održivost tema broj jedan, a efikasnost imperativ, Schneider Electric i Microsoft, kao dve kompanije koje su dugi niz godina posvećene pitanjima održivosti, udružile su se kako bi ponudile neke od odgovora i rešenja, ali i kako bi ukazale na potrebu da je za održivu budućnost neophodno učešće svih, a za velike rezultate zajedničko delovanje.

To je bila tema na zajedničkom događaju ove dve kompanije pod nazivom: Na izazove održivosti odgovaramo svi zajedno.

Događaj je otvorio g. Milan Dobrijević, državni sekretar Ministarstva informisanja i telekomunikacija, a sve prisutne u uvodnom delu pozdravili su Ksenija Karić, generalna direktorka Schneider Electric-a za Srbiju i Crnu Goru i Milan Gospić, direktor Microsoft Srbija.

Državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija Milan Dobrijević pozdravio je učesnike konferencije ispred Ministarstva i izrazio zadovoljstvo što su danas, i u Srbiji, kao i u mnogim razvijenim zemljama, efikasnost i održivost teme o kojima se sve više i glasnije govori. On je istakao da to znači da sazrevamo kao društvo, da smo otvoreni da prihvatimo primere dobre prakse i da postajemo društveno odgovorna zajednica.

Održivost nije samo trend već nešto sto investitori zahtevaju, ali i nove generacije zaposlenih koje žele da rade u kompanijama čiju misiju dele. Schneider Electric jedna od najodrživijih kompanija na svetu, globalni je lider u rešenjima za upravljanje električnom energijom. Kontinuiranim inovinarenjem proizvoda i usluga, već nekoliko decenija unazad pomažemo našim korisnicima da budu efikasniji u svom poslovanju. Naš cilj je da našim korisnicima budemo partneri i savetnici, a lokalnoj zajednici primer i saveznik“, izjavila je Ksenija Karić, generalna direktorka kompanije Schneider Electric.

Kompanija Microsoft napreduje ka održivijoj budućnosti, kako globalno tako i regionalno. Ubrzali smo istraživanja na području održivosti i omogućavamo svojim klijentima i partnerima izgradnju održivih rešenja snagom AI i digitalne tehnologije”, rekao je Milan Gospić direktor Microsoft Srbija. „Sproveli smo studiju koja je pokazala da Microsoft Azure rešenja smanjuju karbonski otisak za do 98%. Gradimo i Planetarni kompjuter, katalog globalnih podataka o životnoj sredini, a dodatno smo posvećeni postizanju negativnog karbonskog otiska do 2030. sa ciljem da do 2050. godine, uklonimo sve dosadašnje tragove svojih emisija i proizvodimo nula otpada”, zaključio je Gospić.

Na pitanje novinara Internet ogledala dokle se stiglo kada je u pitanju održivost, Petra Čiček, Sustainability Lead for Central and Eastern Europe u Microsoftu, kaže: „Mislim da se svest o klimatskim izazovima i temama održivosti dramatično razvila u poslednjih nekoliko godina. Veliki broj kompanija se nalazi na putu tranzicije i postavljanju ciljeva, ali vrlo malo kompanija vrlo jasno i otvoreno komunicira o progresu i nekakvim izazovima. Tako da mislim da je veliki izazov pred nama da se ubrzano adresira tema o održivosti i da je to zapravo jedini pravi put. A što se tiče kompanije Microsoft, fokus je da na neki način podržimo zemlje u razvoju kako bi one preskočile jedan razvojni period koji je bio značajno podržan od strane nafte, plina i drugih vrsta resursa. Mislim da je transformacija tih zemalja moguća na temelju korišćenja obnovljih izvora energije na jedan potpuno održiviji način. Naravno da to mora biti oblikovano na adekvatnom partnerskom odnosu”.

Najviše reči je bilo o praktičnim rešenjima za data centre i održivim Cloud uslugama, odnosno načinima na koje je moguće ograničiti povećanje emisija štetnih gasova i efikasnih performansi u operacijama. Događaju je prisustvovao veliki broj partnera i predstavnika medija.

Schneider Electric i Microsoft su kompanije sa širokim portfoliom održivih rešenja koje na ovaj način, udružujući se po pitanju koje se tiče svih, daju dodatni doprinos u borbi za održivu i sigurnu budućnost.

Share.

Leave A Reply