Održan digital natives događaj u Beogradu

0

U srcu Beograda, u prostorijama Hyperspace Microsofta, 26. marta 2024. održan je “Digital natives event in Belgrade”, skup posvećen startap zajednici koji su organizovali giganti tehnološke industrije – Microsoft i Crayon. Događaj je okupio preduzetnike, inovatore i vizionare sa jednim ciljem – da istraže i oblikuju budućnost tehnologije.

Moderator ovog izvrsnog i dobro osmišljenog skupa je bila Milica Palić iz marketinga kompanije Crayon.
Događaj je otvoren prigodnim govorima Miroslava Aničića, direktora Crayona, i Milana Gospića, direktora Microsofta za Srbiju. Njihove ključne napomene naglasile su značaj saradnje i podrške startapima u razvoju inovativnih rešenja koja će oblikovati budućnost.

Prezentacija programa

Stavrinos Kyriakou je predstavio Founders Hub & ISV Success, programe koji pružaju platformu i resurse za rast i razvoj startapa. Diskusija je bila fokusirana na prilike koje se pružaju mladim preduzećima.
Kristina Jovanović je vodila diskusiju o Crayon uslugama za Digital Natives, ističući kako Crayon pomaže startapima da iskoriste cloud tehnologije i AI u svrhu skaliranja i inovacija.

ISV uspešne priče klijenata sa Microsoftom

Marko Grujić, vlasnik startapa Neuroblast, podelio je svoju uspešnu priču o saradnji sa Microsoftom, naglašavajući kako je partnerstvo doprinelo bržem razvoju i uspehu njegovog preduzeća.
Adir Ron je održao fascinantnu demonstraciju o AI inovacijama, nakon čega su Miloš Živković i Kristina Jovanović iz Crayona predstavili Copilot – GitHub Copilot i Azure Copilot, demonstrirajući kako ovi alati mogu unaprediti razvoj softvera.
“Danas smo svedoci kako tehnologija ne samo da oblikuje našu sadašnjost, već i otvara vrata nezamislivim mogućnostima za budućnost”, rekao je Milan Gospić. Ovaj događaj je bio više od običnog okupljanja – bio je to simbol napretka i inspiracije za sve prisutne.

Iskoristili smo priliku i zamolili gospodina Milana Gospića, direktora Micosofta za Srbiju, da nam odgovori na par pitanja:

  • O saradnji sa startup zajednicom

“Saradnja Microsofta sa startup zajednicom je ključna za inovacije. U Srbiji, gde zajednica raste uz podršku brojnih organizacija, Microsoft se angažuje kroz programe koji pružaju tehnološke platforme, mentorsku i tehničku podršku. Posebno smo ponosni na Microsoft for Startups Founders Hub, koji startupima omogućava pristup najnovijim Microsoftovim proizvodima, neophodnim u razvoju AI tehnologija, koje predstavljaju budućnost inovacija”, istakao je naš sagovornik.

  • O potencijalu za stvaranje unicorna u Srbiji

“Uveren sam u mogućnost stvaranja ‘unicorna’ u Srbiji. Rast broja startupova i njihove vrednosti, kao i povećanje investicija, ukazuju na to da smo na dobrom putu. Ključno je skaliranje dobrih ideja, što je proces koji Microsoft želi da podrži kroz svoje platforme. Upravo to skaliranje može dovesti do stvaranja ‘unicorna’ u našoj zemlji”, smatra Gospić.

  • O veštačkoj inteligenciji kao alatu za unapređenje poslovanja

“Veštačka inteligencija treba da se posmatra kao sredstvo koje nam pomaže da budemo efikasniji i kreativniji u svakodnevnom radu. Na primeru otvaranja konferencije uz pomoć AI demonstrirano je kako tehnologija može da unapredi prezentaciju i komunikaciju. AI je saradnik, a ne zamena za ljudski rad, i kao takav, treba ga masovno koristiti za optimizaciju manuelnih poslova i podsticanje kreativnosti. Microsoft to ilustruje kroz koncept ‘kopilota’, gde AI služi kao virtuelni asistent u digitalnom dobu”, naveo je direktor Microsofta za Srbiju.

Miroslava Aničića, direktora kompanije Crayon, zamolili smo da se osvrne na njihov doprinos i saradnju sa startap zajednicom Srbije. On nam je rekao: “Crayon je firma koja pruža podršku nezavisnim proizvođačima softvera (ISV-ovima) na mnoge načine. Njihova uloga nije samo u razvoju softvera već i u podršci ISV-ovima u ključnim aspektima kao što su inicijalni razvoj, produkcija i infrastruktura. Pomaganjem ISV-ovima da dobiju finansijsku podršku za infrastrukturu, testiranje i razvoj, Crayon im omogućava da se usredsrede na stvaranje kvalitetnih proizvoda. Takođe, nude im mogućnost da postanu Microsoft partneri za prodaju infrastrukture.

Crayon takođe pomaže ISV-ovima da optimizuju infrastrukturu kada njihovi proizvodi uđu u produkciju, te im pomaže da iskoriste postojeće modele razvijene od strane Microsofta ili drugih dobavljača za projekte kao što su machine learning ili obrada podataka. Takođe, pruža podršku za optimizaciju licenci i višestruki pristup cloud platformama poput AWS, Google Cloud Platform i Microsoft ekosistema.

Kroz sve ove aktivnosti, cilj Crayona je da pomogne ISV-ovima da se uspešno razvijaju i koriste već postojeće resurse i modele kako bi stvarali efikasne proizvode. Uz podršku Microsofta, Crayon ima pristup ekskluzivnim fondovima i služi kao konsultant koji pomaže firmama da licenciraju proizvode na najbolji mogući način uz maksimalne uštede i optimalno iskorišćenje resursa”.

Zapaženu prezentaciu je održao Marko Grujić, osnivač i vlasnik kompanije Neuroblast. Mi smo ga zamolili da sa našim čitaocima podeli njihovu inspirativnu priču i približi im ulogu Microsofta u njihovom napretku.

“Naš projekat je inspirisan velikim motivom i već ima značajan uticaj. Microsoftove usluge su ključne u našem napretku, što je potvrđeno dostizanjem četvrtog nivoa u njihovom programu. To nije bio lak put; zahtevalo je dve godine korišćenja njihovih resursa i značajnu medijsku prisutnost. Naša prijava je brzo odobrena, što pokazuje da se naš trud pažljivo razmatra. Ova podrška je posebno važna, jer nam AI pomaže da se prilagodimo izazovima, kao što je promena karijere moje supruge zbog multipleks skleroze, koja sada uz pomoć AI kreira sadržaje, i za Neuroblast pravi igre, i uz pomoć Copylota učestvuje u dnevnom biznisu firme. AI je postao nezamenljiv alat u našem svakodnevnom poslovanju, uprkos povremenim greškama, i značajno nam olakšava rad”, ispričao nam je gospodin Grujić.

Fotografije: Internet ogledalo

Share.

Leave A Reply