Odluka za budućnost

0

Things Solver, mlada kompanija za analizu podataka i inženjering iz Beograda, nedavno je postala deo poznate ASEE Grupe. Ovo partnerstvo će joj omogućiti dalji razvoj inovativnih rešenja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji u bankarskom i platnom sektoru, kao i širenje znanja i specijalnosti u IT zajednici u Srbiji. Razgovarali smo o tome sa Darkom Marjanovićem, jednim od osnivača Things Solvera.

Razgovarao: Zoran Kovačević

Poznato je da je ASEE Grupa jedna od najvećih IT kompanija u oblasti proizvodnje i primene sopstvenih softverskih rešenja i usluga. Da li ste vi ili vaš partner Miloš Milovanović, sa kojim ste pre pet godina osnovali kompaniju Things Solver, već radili neke projekte sa ASSE Grupom?

Nismo imali prilika da direktno radimo sa ASEE pre ovog. Susreli smo se na jednom projektu gde su kolege iz ASEE uradile izvesnu modifikaciju i tu smo se uverili dodatno u njihovu profesionalnost. Moram da napomenem da smo na početku naše karijere Miloš i ja imali priliku da postanemo ASEE praktikanti, ali nas je put odveo na drugu stranu.

Darko Marjanović

Da li je vezivanje za jednu ovakvu kompaniju ono što ste hteli da postignete u svom poslovanju i da li je postojala bilo kakva dilema kada ste donosili odluku da postanete njen deo?

Kada smo počinjali, nismo razmišljali o tome. Kasnije, kako smo se upoznavali sa ASEE grupom, postalo je jasnije da je jedno ovakvo partnerstvo idealno za Things Solver i dalji rast firme. U momentu odluke nismo imali dilema. Naravno, postojala je mala emocionalna zadrška dok smo „prelomili“, jer smo ipak Things Solver gradili sami, ali na kraju ovo je odluka za budućnost i to, verujem i znam, svetlu.

Koja su to vaša najuspešnija rešenja i u kojim zemljama su se sve do sada koristila?

Jedno od naših glavnih rešenja je Solver AI Suite koje koriste klijenti u Srbiji i regionu, a mimo toga razvijamo razna AI rešenja za klijente u EU i US. Jedan od uspešnijih projekata pored našeg proizvoda jeste i SARA projekat koji radimo za sve operatere u A1 Grupi.

Koji tip kompanija su do sada bili vaši klijenti?

Pretežno korporacije i srednje kompanije u oblasti telekomunikacije, maloprodaje, e-commerca i bankarstva.

Da li je pojava pandemije Covid 19 virusa uticala na vaše poslovanje i, ako jeste, u kojoj meri?

Mislim da je uticala na sve kompanije i mi se ne razlikujemo. Moram priznati da je na kraju imalo pozitivan uticaj na nas. Ovakve krize fokusiraju poslovanja, npr. mi smo se brzo prilagodili. Imajući u vidu da su zdravlje i sigurnost zaposlenih najbitniji, još više smo se fokusirali na razvoj proizvoda i na e-commerce industriju. Čak smo i zaposlili 10 novih ljudi tokom prošle godine. Smatram da treba izvući prednosti iz ovakve krize jer svaka kriza rađa prilike i nove početke.

U kojoj meri ćete zadržati dosadašnju idejnu orijentaciju kada je u pitanju razvoj vaših inovativnih rešenja ili se sada sve iz osnova menja?

Nastavljamo dalje sa još više fokusa i velikom podrškom ASEE grupe. Inovacije su deo naše kulture i jako su bitne za naše poslovanje, kao i za poslovanje ASEE grupe.

Šta je to, sa čime ćete vi kao najmlađi član ASEE Grupe doprineti da njihovi postojeći i novi klijenti budu efikasniji u svom poslovanju?

Cilj je da obogatimo ASEE ponudu i proizvode AI i ML mogućnostima i na taj način pomognemo klijentima da unaprede svoje poslovanje u procesu digitalizacije kroz bolje korišćenje podataka. Povećanje prihoda i uštede zahvaljujući napredinim algoritmima više nisu san nego realnost što pokazuju i naši rezultati i ubrzo će i ASEE klijenti imati iste mogućnosti kroz već postojeća rešenja.  

Share.

Leave A Reply