Objavljeno šesto izdanje studije „ICT in Serbia – At a Glance, 2022“

0

Naslovna studija je jedina publikacija u Srbiji koja se na sveobuhvatan način bavi sektorom informacionih tehnologija u našoj zemlji i pokriva sve najvažnije aspekte poslovanja u tom sektoru, i u tome je njen prvenstveni značaj. 

Bogatstvo podataka sistematizovanih u sedam poglavlja, te komentari, saveti i predviđanja autora su dragoceni svakom koga zanima srpski IKT, bilo da su to novinari, istraživači, poslovni ljudi, donosioci odluka u državnoj upravi ili investitori. Informacije su sistematski prikupljane i formatirane u logičke celine na način koji će omogućiti različitim ciljanim publikama da pronađu obilje kvalitetnog materijala. 

Verujemo da će, kao i do sada, ova publikacija biti vredan priručnik mnogima koji se zanimaju za srpski IKT. Od javne uprave do investitora i kompanija, svako će biti u prilici da pronađe nešto što ga zanima. Studija omogućava dobar pregled situacije u najperspektivnijem sektoru današnjice. Šesto izdanje studije izlazi između dve globalne krize, pa je zanimljivo videti kako se srpski IT snalazi u tim okolnostima i kakve su prognoze za budućnost. 

Studiju su predstavili njeni autori Milovan Matijević, direktor kompanije Mineco Computers, koja se već dugi niz godina bavi prikupljanjem i obradom podataka vezanih za IT sektor, kao i Milan Šolaja, direktor Vojvođanskog IKT klastera. Novo izdanje studije predstavljeno je 6. decembra 2022. u prostorijama Edukativnog centra u Novom Sadu, a domaćin ovog događaja je bio Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam. 

Šesto izdanje studije “ICT in Serbia – At a Glance, 2022” možete preuzeti ovde.

„Možda najzanimljiviji podatak u publikaciji jeste to da posle dugo vremena vrednost domaćeg tržišta raste i da smo prešli granicu od €100 ulaganja u IT po glavi stanovnika. Iako je to i dalje skromno i čeka nas mnogo posla, činjenica da domaće tržište raste četvrtu godinu za redom u proseku dvocifrenom godišnjom stopom znači da Srbija pokazuje potencijal da u budućnosti uhvati korak sa razvijenijim zemljama i počne da usvaja moderne standarde poslovanja i življenja – uključujući i standarde EU”, rekao je Milan Šolaja.

Studija nema poglavlje sa zaključcima, jer je namera autora da prikažu postojeće stanje i potencijale, a da kroz analizu i komentare ukažu na bitne podatke i trendove.

Šesto izdanje studije “ICT in Serbia – At a Glance, 2022” ne bi bilo moguće bez svesrdne podrške Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), i pomoći dobrih prijatelja iz Privredne komore Srbije, Privredne komore Vojvodine, Novosadskog sajma kao i međunarodne mreže IT klastera 3B ICT Network, gde je Vojvođanski IKT klaster jedan od osnivača. Naravno, Srpski IT osmatrač – SITO je bio i ostao izvor statističkih podataka na koji smo uvek mogli da se oslonimo u pisanju studije.

Uspeh i pozicija Vojvođanskog IKT klastera počiva na njegovim članicama, IT kompanijama, obrazovnim institucijama – prvenstveno Univerzitetu u Novom Sadu – kao i saradnji sa brojnim partnerima iz biznisa, obrazovanja i javne uprave. Vojvođanski IKT klaster će i dalje pratiti razvoj najzdravijeg sektora domaće privrede, za koji verujemo da ima ogroman potencijal da podrži proces digitalne transformacije naše privrede i društva uopšte.

Više možete pročitati na sajtu Vojvođanskog IKT klastera.

Foto: Vojvodina ICT Cluster

Share.

Leave A Reply