Novosadski startup menja Holivud: Odlične vesti za filmsku industriju stižu iz Wonder Dynamics-a

0

Kompanija Wonder Dynamics predstavila je Wonder Studio – prvi AI alat za snimanje filmova sa vizuelnim efektima (VFX) i kompjuterski generisanom slikom (CGI), koji znatno smanjuje vreme i troškove potrebne za snimanje filmova sa kompjuterski generisanom slikom (CGI).

I vi se od sada možete naći u ulozi režisera i pomoću samo jedne kamere i Wonder Studio platforme, koja unosi revoluciju u produkciji animiranih filmova sa kompjuterski generisanom slikom, imate mogućnost da kreirate svoje umetničko delo. Bazirana na veštačkoj inteligenciji, platforma omogućava amaterskim i nezavisnim filmskim stvaraocima, sa skromnijim budžetom, da u bilo koju scenu dodaju animirane likove, i to uz samo nekoliko klikova. Sam proces inače je veoma komplikovan i skup jer podrazumeva da glumci nose MoCap odela zahvaljujući kojima se beleže pokreti, a ova tehnika se koristi u filmovima poput Avatara i Planete majmuna. Troškovi za ovaj deo produkcije mogu iznositi i do 20.000 dolara po sekundi.

Zahvaljujući kompletnom timu kompanije Wonder Dynamics i dvojici osnivača – Nikoli Todoroviću, VFX supervizoru i režiseru i holivudskom glumcu i producentu Tye Sheridanu (poznatom po filmu Ready Player One) sve što je umetniku sada potrebno za produkciju filma jeste kamera.

„Glavni cilj platforme koju gradimo jeste da obezbedimo kreatorima lak način da zamene glumca ili glumicu u sceni 3D kompjuterski generisanim karakterom, a da kvalitet same scene ostane isti. Platforma smanjuje kompleksnost i cenu ovog procesa i uz sve to korisnicima obezbeđuje način da ručno utiču na finalni izgled, čime daju svoj lični pečat”, objašnjava Nebojša Nešić, Machine Learning Engineer u Wonder Dynamics-u.

Sve što je umetniku sada potrebno za produkciju filma jeste kamera. Više nema potrebe za komplikovanim 3D softverima i skupim produkcijskim hardverima jer je misija ove kompanije da omogući većem broju autora da prave vizuelno bogate filmove po nižoj ceni.

„Naša vizija je da podstaknemo kreativnost svakog pojedinca, pojednostavljujući proces i omogućavajući svima da se oprobaju u ulozi umetnika, bez obzira na to da li poznaju kompleksne programe CG i VFX produkcije ili ne. Wonder Studio je tu da preuzme teret složenih zadataka iza kulisa, pružajući jednostavno i intuitivno okruženje. Na taj način, svako može da se koncentriše na svoju kreativnost, dok AI obavlja kompleksne poslove i zamenjuje mnoštvo zahtevnih koraka i alata. Želimo da demokratizujemo proces stvaranja, omogućavajući svima priliku da se izraze u svetu kinematografije“, kaže CTO, Aleksandar Rajić.

„Mi smo filmski stvaraoci koji, kao i mnogi drugi umetnici u našoj industriji, nisu imali budžet za vrstu naučno-fantastičnih filmova koje smo želeli da snimimo, pa smo odlučili da kreiramo AI alat koji smanjuje ogromne finansijske troškove“, rekao je Nikola Todorović, suosnivač i CEO Wonder Dynamicsa.

Tehnologiju kompanije Wonder Dynamics već su počeli da upotrebljavaju velika imena u Holivudu – Wonder Studio trenutno koriste braća Ruso (poznati režiseri Marvelovih Osvetnika) u novom Netflixovom filmu, Električna država, u kojem glume Mili Bobi Braun i Kris Prat, a koji Džo i Entoni Ruso režiraju i produciraju u saradnji sa AGBO studijom.

„Wonder Dynamics tehnologija predstavlja revoluciju za filmske stvaraoce i pravi je korak ka budućnosti u kojoj veštačka inteligencija može biti moćan, dodatni alat u repertoaru umetnika. Jedva čekam da vidim kako će uticati na novu generaciju filmskih stvaralaca. Predivno je raditi sa Wonder Dynamics timom na filmu Električna država, jer primenom njihovih alata dobijamo na efikasnosti“, kaže Džo Ruso, režiser i član savetodavnog odbora Wonder Dynamicsa.

Wonder Dynamics je u martu ove godine lansirao „zatvorenu“ beta verziju Wonder Studio platforme i generisao više od 400.000 zahteva za pristup platformi. Krajem juna Wonder Dynamics je otišao i korak dalje i otvorio plarformu da bude dostupna svima.

„Možda sam pristrasan, ali snimanje filmova treba da bude jedan od najboljih poslova na svetu. Mi smo u srcu autori i razvijamo tehnologiju samo kao alat koji će nam pomoći da bolje ispričamo svoje priče. Veštačka inteligencija pruža mogućnost za kreiranje mnogo više filmova i realizaciju mnogo više ideja. Proveli smo tri godine gradeći Wonder Studio kao osnovnu tehnologiju, a trenutno razvijamo neke nove funkcije, koje ćemo predstaviti u narednih nekoliko meseci“, izjavio je Tye Sheridan, suosnivač Wonder Dynamicsa.

Kompanija je gradila osnovnu tehnologiju u poslednje tri godine, te privukla impresivan broj investitora, što je malo kome pošlo za rukom. Među investitorima su Horizons Ventures, Founders Fund, Epic Games, MaC Venture Capital i Samsung NEXT.

Za više informacija i demo verziju platforme posetite wonderdynemics.com. Takođe, na sajtu Wonder Dynamics možete dobiti informacije i o aktivnim pozicijama za posao.

Foto: Wonder Dynamics

Share.

Leave A Reply