Novosadski startap Wonder Dynamics prikupio 9 miliona dolara; Epic Games i Samsung investitori

0

Jedan od najpoznatijih i najuspešnijih domaćih startapa, iza koga stoje Nikola Todorović i holivudski glumac Taj Šeridan, prikupio je značajna finansijska sredstva. U razvoj rešenja, koje za cilj ima dostupnost kinematografskih alata, uložile su brojne velike svetske kompanije i investicioni fondovi.

Startap Wonder Dynamics prikupio je devet miliona dolara, a među investitorima su i velike svetske kompanije Horizons Ventures, Epic Games i Samsung Next. Cilj ovog startapa, koji su osnovali zvezda filma Igrač broj 1 Taj Šeridan i stručnjak za vizuelne efekte Nikola Todorović, je smanjenje troškova i veća dostupnost vizuelnih efekata. Novosadski startap razvija alate na bazi veštačke inteligencije, pružajući mogućnost filmskim stvaraocima da kreiraju elemente vizuelnih efekata i kompjuterske grafike najvišeg kvaliteta, mnogo brže i uz znatno niže troškove.

Taj Šeridan, koji trenutno promoviše najnovije ostvarenje The Tender Bar, ističe da potencijal ove platforme prevazilazi vizuelne efekte. „Kako smo napredovali sa razvojem, znali smo da bi naš projekat mogao biti mnogo više od softvera za vizuelne efekte. Naša platforma se može koristiti za film i televiziju, ali i za video igre, sadržaj na društvenim mrežama, pa čak i metaverzum. Zato smo veoma srećni što smo u ovom ciklusu privukli tako značajne strateške partnere kao što su Epic Games i Samsung Next“, izjavio je holivudski glumac.

Wonder Dynamics je detalje tehnologije uglavnom držao u tajnosti, ali planira otkrivanje javnosti tokom festivala SXSW 2022. Očekuje se da platforma počne sa radom sledeće godine. Svež kapital će pomoći kompaniji da proširi tim inženjera za mašinsko učenje i stručnjaka za kompjutersku grafiku kako bi se ubrzao razvoj klaud platforme za kreiranje sadržaja na bazi veštačke inteligencije Wonder AI Suite za projekte svih veličina.  

„Uzbuđeni smo zbog inovativnog pristupa Wonder Dynamics-a kreiranju sadržaja koji istovremeno osnažuje profesionalne korisnike i demokratizuje kreiranje visokokvalitetnog sadržaja za širu grupu umetnika. Radujemo se razvoju naše veze sa Wonder Dynamics-om i istraživanju načina da sarađujemo u našim “Digital Humans” efortima“, rekao je Vladimir Mastilović, potpredsednik za tehnologiju digitalnih ljudi u kompaniji Epic Games.

Veštačka inteligencija i mašinsko učenje su alati koji mogu da nas približe cilju da stvaranje priča postane svima dostupno. „Ova platforma koristi potpuno nov proces i predstavlja sveobuhvatno rešenje za kreatore sadržaja kojima nedostaje tehničko znanje za kreiranje u oblasti kompjuterske grafike i vizuelnih efekata. Uvereni smo da umetnost ne treba da zavisi od društveno-ekonomskog statusa. Mi u Wonder Dynamics-u želimo da učestvujemo u stvaranju budućnosti umetnosti koja je usmerena na osnaživanje umetnika i filmskih stvaralaca“, rekao je Nikola Todorović, suosnivač i generalni direktor Wonder Dynamics-a, koji inače posluje u Novom Sadu i Los Anđelesu.

Ovaj startap, osnovan 2016. godine, ima renomiran savetodavni odbor u kome se nalaze velika imena svetske kinematografije, kao što su Džo Ruso, režiser Marvel serijala “Osvetnici – Kraj igre” (Avengers – Endgame) i čuveni režiser i producent Stiven Spilberg. Wonder Dynamics takođe ima podršku stručnjaka za razvoj veštačke inteligencije, poput predavača na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju Angdžoa Kanazave i profesora i šefa odeljenja za veštačku inteligenciju Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) Antonija Toralbe.

Džo Ruso podelio je svoje oduševljenje o tehnologiji i novim partnerima. „Lično jedva čekam da vidim kako će ova tehnologija uticati na budućnost filmskih stvaralaca. Neverovatno je uzbudljivo, a ima toliko prilika na horizontu. Srećan sam što podržavam Wonder Dynamics tim u njihovoj misiji postavljanja umetnika na prvo mesto i što to čine okružujući se investicionim partnerima koji dele ista interesovanja”, zaključio je Ruso.

Share.

Leave A Reply