Novi sajt RNIDS-a

0

Internet sajt Fondacije “Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS) doživeo je svoju treću verziju, u skladu sa savremenim trendovima internet nastupa i najboljom praksom nacionalnih internet registara.

Na adresama rnids.rsi рнидс.срб, posetiocima je dostupno čak 30% više sadržaja, uz pregledniju strukturu i novi dizajn sajta, koji je prilagođen i mobilnim uređajima. Novi sajt korisnicima Interneta u Srbiji omogućava da brže i lakše dođu do mnoštva informacija o internet domenima, kojih nema na drugim lokacijama.

Predrag MilicevicZnačajna novina na novom sajtu RNIDS-a je poboljšani WHOIS servis za nacionalne internet domene .RS i .СРБ, koji na adresi rnids.rs/whois daje podatke o registrovanim nazivima domena u obliku veb strane, u obliku PDF fajla i u izvornom TXT obliku. Omogućena je i detaljna pretraga registra dokumenata RNIDS-a – po organu kojih ih je usvojio, po temi i po sadržaju samih PDF fajlova, kao i pregled različitih verzija istog dokumenta.

Od novih sadržaja, posebno se ističe odeljak o upravljanju Internetom, koji daje pregled bitnih organizacija u toj oblasti u svetu i u Srbiji. Po prvi put je dat i detaljan pregled domaćih i stranih institucija i srodnih regionalnih i međunarodnih organizacija sa kojima RNIDS redovno sarađuje ili je njihov član.

Odeljak posvećen novostima i medijima upotpunjen je medijskim objavama o RNIDS-u koje su podeljene na one objavljene u štampi, na televiziji, na radiju i na Internetu. Multimedijalni sadržaji obuhvataju fotografije o aktivnostima RNIDS-a, kao i video i audio sadržaje posebno producirane za potrebe RNIDS-a, a koji mogu slobodno da se koriste, uz navođenje izvora.

Novi sajt RNIDS-a ima oko 130 veb strana, dostupnih na srpskom (ćirilica i latinica) i engleskom jeziku, arhivu vesti od 2007. godine, preko 1000 dokumenata, skoro 100 video klipova i preko 300 fotografija.

Share.

Comments are closed.