Nove tehnologije u obrazovanju

0

Danas su u beogradskom Belexpocentru počele „Nove tehnologije u obrazovanju“, najveći događaj posvećen upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) na svim nivoima obrazovanja u ovom delu sveta. Za učešće u ovom jedinstvenom događaju, čiji program čine sajam obrazovnih tehnologija i konferencija, prijavilo se više od 5.000 učitelja, nastavnika, univerzitetskih profesora, direktora škola, roditelja, kao i predstavnika privrednog i nevladinog sektora iz preko 20 zemalja. Kao i prethodne dve godine, “Nove tehnologije u obrazovanju” organizuju se sa ciljem osavremenjivanja i unapređenja kvaliteta obrazovanja uz upotrebu novih tehnologija.

verbicDogađaj je otvorio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Dr Srđan Verbić, a inicijator “Novih tehnologija u obrazovanju“ je British Council, dok je Britanska ambasada u Beogradu jedan od glavnih partnera u organizaciji. Prisutnima u Belexpocentru i gledaocima u prenosu preko interneta obratio se i britanski ambasador u Srbiji Denis Kif:

Trudimo se da svake godine ovaj događaj bude ambiciozniji i sadržajniji. Ono po čemu je treća godina konferencije i sajma “Nove tehnologije u obrazovanju” posebna je to što smo uspeli da organizujemo dolazak čak 19 britanskih kompanija, koje ranije nisu bile prisutne na ovom regionalnom tržištu. Takođe smo uspeli da okupimo više od 20 donosilaca odluka iz 12 zemalja koji će imati priliku da razmene ideje o tome kako bi moglo da izgleda obrazovanje budućnosti. Moram da priznam da “Nove tehnologije u obrazovanju“ sada već izuzetno podsećaju na Bett Show, sajam koji se već 32 godine organizuje u Londonu.

hpU konferencijskom delu programa koji čini više od 150 prezentacija predavača iz Srbije, zemalja u okruženju i Velike Britanije biće reči o strateškom, ali i svakodnevnom pristupu upotrebi IKT u školama i na fakultetima, o obuci nastavnika za upotrebu novih tehnologija u nastavi, digitalnim udžbenicima, učenju preko interneta i drugim važnim temama. Jedan od partnera u organizaciji događaja je i Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija, ispred koga se obratila Tatjana Matić, državni sekretar:

Ostvarivanje strateškog prioriteta u razvoju informacionog društva, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, kao resorno ministarstvo, sprovodi kroz platformu “Digitalna škola“, koja podrazumeva primenu informacionih tehnologija u nastavi, IKT obuku nastavnika, umrežavanje škola, a jedan od najvažnijih programa jeste inicijativa za zaštitu dece i mladih u informacionom okruženju, koju sprovodimo, između ostalog, i kroz obrazovne sisteme.

Pogledajte: Usvajanje novih tehnologija

Konferenciju prati sajamski program u okviru koga će praktična rešenja u oblasti IKT u obrazovanju predstaviti više od 60 inostranih i domaćih kompanija. Posetioci sajma će moći da isprobaju tablet koji može da zameni udžbenik i svesku, da vide interaktivnu tablu, provere da li je proces učenja delotvorniji kada je u učionici robot, uvere se da tehnologija može da pomogne u borbi protiv akademskih plagijata, a shvatiće i da društvene mreže mogu da budu korišćene kao didaktičko sredstvo. Među izlagačima biće i najveće kompanije u ovoj oblasti, kao što su Oracle, Intel, Lenovo, Cisco, HP, Microsoft, LEGO Education i mnoge druge. Kako ovaj događaj spaja svet obrazovanja sa privredom, posebno mesto među brojnim organizatorima “Novih tehnologija u obrazovanju“ zauzima Privredna komora Srbije, ispred koje se prisutnima obratio potpredsednik Miroslav Miletić:

Potencijal koji imamo u IKT, kao i potencijal koji vidi svetski ekonomski forum koji nas stavlja na 55. mesto od 143 zemlje po korišćenju novih tehnologija je potrebno iskoristiti za razvoj digitalne ekonomije i stvaranje novih radnih mesta. Privredna komora Srbije se trudi da preko našeg Centra za edukaciju i naravno Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo, uspostavi što bolju vezu između obrazovnih institucija i privrede u realizaciji evropskih projekata izgradnje interdisciplinarnih studija na univerzitetima u Srbiji.

Izdvojen segment programa biće posvećen i inkluzivnom obrazovanju uz podršku novih tehnologija zbog čega je jedan od važnih partnera u organizaciji i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije. Ivan Sekulović, menadžer Tima rekao je:

Informacione tehnologije imaju veliki potencijal za unapređenje inkluzivnog obrazovanja i mogu da učine obrazovanje pristupačnim za svako dete – kao sredstvo komunikacije, pedagoško sredstvo i sredstvo za pristup nastavnim materijalima koji su do sada bili u potpunosti ili delimično nepristupačni. Tehnologije mogu biti ključ za promovisanje jednakosti u obrazovanju i pružanje ranije nedostupnih obrazovnih mogućnosti.

Po prvi put ove godine, u organizaciju događaja uključio se i Centar za promociju nauke čiji je predstavnik na otvaranju bio direktor Nemanja Đorđević:

Nove tehnologije trajno menjaju naše razumevanje sveta. Mi čitamo, gledamo se i razgovaramo drugačije danas nego pre samo nekoliko godina. Sada kada smo često sami sebi učitelji i kada u džepu nosimo stotine hiljada udžbenika, vidimo koliko je poziv učitelja težak i da je znanje više od proste informisanosti i dostupnosti. Došli smo ovde danas da naučimo o stvarima i razgovaramo o temama za koje ne znamo da ne znamo.

Kao predstavnica vodećeg partnera u organizaciji “Novih tehnologija u obrazovanju“, na samom kraju svečanog otvaranja prisutnima se obratila Kler Sirs, direktorka British Council-a za zapadni Balkan:

Radeći sa velikim brojem lokalnih i britanskih partnera, British Council ulaže značajne napore da podrži proces unapređenja obrazovnog sistema u Srbiji i širem regionu zapadnog Balkana. Na osnovu iskustva Velike Britanije, znamo da su upravo digitalne veštine te koje su potrebne mladim ljudima da bi pronašli posao koji žele. Čvrsto verujemo da će, dugoročno gledano, organizacija ovog događaja doprineti društvenom razvoju Srbije.

Svi zainteresovani koji nisu uspeli da se registruju za učešće na događaju mogu da na sajtu www.britishcouncil.rs gledaju prenos predavanja uživo, kao i da proprate utiske akreditovanih blogera koji će tokom naredna dva dana izveštavati sa lica mesta. Diskusija na Tviteru biće na zvaničnom hashtagu #novetehnologije. Radio-televizija Srbije za svoj Drugi program priprema posebne dnevne preglede koji će biti emitovani u petak, 26. februara od 23.10 i u subotu, 27. februara od 22.50.

 

Share.

Comments are closed.