Nova digitalna era je počela – važno je biti deo trendova u modernom digitalnom svetu

0

Završila se dvadeset i prva po redu Sinergija, najveća regionalna ICT i biznis konferencija, sa odličnim odzivom publike. Tokom dva dana konferenciju je pratilo gotovo 2000 učesnika što nesumnjivo svedoči o tradicionalno velikom interesovanju za teme nastavka digitalne ere u Srbiji.

„Svedoci smo pomeranja iz ere mobilne komunikacije i clouda u eru sveprisutnog kompjutinga i ambijentalne inteligencije. Era u kojoj će se desiti više digitalizacije u 10 godina, nego u prethodnih 40. U toj digitalnoj trci vodiće oni koji već koriste snagu cloud servisa“, naveo je na otvaranju konferencije Milan Gospić, direktor kompanije Microsoft u Srbiji.

Ovogodišnja Sinergija 21 „Digital Hotspot“ imala je centralni Biznis i IT segment, a u centar dešavanja stavila je pitanje perspektive Srbije kao “Digital Hotspot” središta u regionu i IT industrije Srbije kao glavnog pokretača ove ideje, ali i razvoj regiona uopšte kada je u pitanju IT industrija. Na koji način se savremeno upravlja podacima, šta nas očekuje u sferi poslovanja, a šta će sve digitalizacija dalje doneti, takođe se moglo saznati na ovogodišnjoj Sinergiji.

Prvi dan konferencije, kroz osmočasovni program na pomenute teme, ponudio je veoma zanimljiva i kvalitetna izlaganja predstavnika kompanije Microsoft, ali i domaćih stručnjaka. U centralnom Biznis i IT segmentu, kroz 10 različitih sesija, publici se obratilo 20 govornika među kojima su bili i predstavnici državnih institucija, doc. dr Mihailo Jovanovićdirektor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, njegova ekselencija ambasador Amerike u Srbiji Entoni Godfri, mnogi istaknuti ekonomisti, IT stručnjaci iz zemlje i sveta, kao i lokalni – regionalni preduzetnici, koji su predstavili svoja iskustva i mogućnosti koje IT industrija nudi u rešavanju postojeće ekonomske krize, kao i buduće korake u razvoju struke.

Kako su istakli učesnici centralnog panela, IT sektor konstantno raste, uz uvek prisutne izazove, a time ujedno raste i sama potražnja za kadrovima. Oni su takođe naveli da važan oslonac treba da bude saradnja države i IT kompanija, koja bi trebalo da nastavi sa daljim razvojem, a na osnovu koje će Srbija moći da iskoristi svoju perspektivu i pozicionira se kao Digital Hotspot čitavog regiona.

U tehničkom delu programa prvog i drugog dana konferencije, na 50 predavanja učestvovalo je 59  predavača, koje su registrovani učesnici konferencije mogli da prate na nekoliko paralelnih Teams kanala. Predavači i teme koji su kandidovani i izabrani kao najinteresantniji pokazuju veliko interesovanje za korišćenje cloud tehnologije. Neki od fokusa su migracija i rad u hibridnom okruženju, koji korisnicima omogućavaju da postepeno i fazno prelaze u modernu cloud infrastrukturu. „Microsoft svojim alatima pruža mnoge pogodnosti jer korisnici mogu da koriste, ne samo infrastrukturu u cloudu, već i i veliki broj, već gotovih, Microsoft servisa“, naveo je Aleksandar Totović, jedan od članova programskog odbora tehničkog dela konferencije Sinergija 21.

Konferencija je ove godine po drugi put organizovana u online formatu, ali nisu izostali ni interaktivni segmenti konferencije, te su učesnici izuzetno posećenih tehničkih predavanja, aktivno učestvovali postavljajući pitanja predavačima kroz Microsoft Teams platformu.

Pokrovitelj konferencije je tradicionalno kompanija Microsoft, institucionalni partner eUprava, generalni sponzori Comtrade, Crayon i Informatika, zlatni sponzor je kompanija Veeam, srebrni partner kompanija MainStream, skilling partner Semos Education, tehnički partneri Awesome7 i Tarabica, ostali partneri su KimTec i Beterna, dok su pokrovitelji AI panela, Serbian AI society i Wondefrland AI.

Share.

Leave A Reply