Neoriginalni softver: skrivena slabost IT bezbednosti u kompanijama

0

Aktuelna pandemija, koja je milijardu ljudi preko noći pretvorila u radnike na daljinu, mnoge kompanije je ponovo podsetila na značaj računarske bezbednosti za obezbeđivanje neprekidnog poslovanja i efikasnosti zaposlenih. Bezbedan pristup poslovnim resursima, aplikacijama i podacima na daljinu postao je jedan od glavnih izazova u mnogim organizacijama. U važne izvore bezbednosnih rizika spada korišćenje neoriginalnih, odnosno piratskih softvera, do čega često dolazi i bez znanja kompanije. 

Iako većina organizacija dobro poznaje tehničke, pravne i finansijske posledice korišćenja neoriginalnih softvera, istraživači su utvrdili da često potcenjuju rizik da su zaposleni ti koji tome mogu širom otvoriti vrata – instalacijom nelicencnih programa iz neproverenih internet izvora i bez znanja kompanije. Opasnost je još veća u periodu kad se u kompanijama koristi sve više računarskih uređaja, uključujući uređaje koje zaposleni donose od kuće. 

Dodatan izazov nosi i procvat jednostavne i udobne internet kupovine softvera, gde je ponekad teško proveriti šta kupujemo. Zato je svakako preporučljivo biti oprezan da li se iza povoljne internet ponude možda krije falsifikovan ili ukraden softver ili program bez licence za komercijalnu upotrebu

Svaka treća piratska kopija uzrokuje zaražavanje

Prodaja neoriginalnih softvera je blisko povezana sa delovanjem kriminalnih udruženja, koja mogu virusima i trojancima otežati korišćenje personalnih računara – i IT bezbednost u kompaniji. 

Agencija za istraživanja IDC* je utvrdila da svaka treća piratska kopija PC softvera prouzrokuje zaražavanje štetnim softverima kao što su neželjeni programi za oglašavanje, programi za krađu lozinki i korisničkih detalja, programi koji beleže korišćenje tastature ili čak omogućava kriminalcima da preuzmu kontrolu nad vašim računarom

Što je manja organizacija, to je veći rizik ekonomske štete zbog korišćenja zaraženih piratskih softvera. 

Istraživanja agencije IDC takođe pokazuju da IT direktori potcenjuju rasprostranjenost instaliranja softvera na službene računare bez znanja kompanije.  

Na službene računare programska rešenja na sopstvenu inicijativu i bez nadzora dodaje 17% zaposlenih u Evropi, a veliki deo tih instalacija je bez odgovarajuće licence i bez izvršenog pregleda na štetne programe. Instalacije te vrste zato povećavaju broj zaraženih softvera u organizaciji za čak 19%. Zaraze zbog instaliranja piratskih softvera ugrožavaju naročito manje i srednje velike organizacije, i zbog toga što one manje vode raćuna o bezbednosnim ažuriranjima. 

Posledice zaražavanja piratskih programa – glavne brige u evropskim kompanijama:  

  • gubitak podataka (45%) 
  • vreme i novac za otklanjanje zaraze (38%)  
  • ispad informacionog sistema (31%) 
  • gubitak intelektualne svojine i podataka (24%)  

Proverite da li imate odgovarajuće licence 

Microsoft kompanijama i organizacijama nudi rešenja licenciranja koja im pomažu da provere da li stvarno koriste originalne softvere. U tu svrhu se mogu obratiti predstavniku kompanije Microsoft za količinsko licenciranje ili ovlašćenom Microsoft trgovcu. 

Više saveta kako prepoznati da li je vaš Microsoft softver ili hardver originalan je na raspolaganju i na internet stranici How to Tell.  

Posebno upozorenje: kupovina licencnog ključa
Sa izuzetkom (fizičkih) kartica sa ključem proizvoda koje se prodaju zajedno sa potvrdom o originalu, Microsoft ne prodaje ključeve kao samostalne proizvode krajnjim korisnicima. Ti ključevi mogu biti ukradeni i falsifikovani ili se radi o ključevima koji su prvobitno bili namenjeni za količinsko licenciranje. Ključ za količinsko licenciranje je povezan sa određenom organizacijom, a mogu ga koristiti isključivo zaposleni na radnom mestu.
Kakve su posledice? Ako kupite ukraden ili falsifikovan softverski ključ i pokušate da aktivirate Windows ili Office, može se desiti da aktivacija ne uspe jer se taj ključ već koristi na nekom drugom računaru. Microsoft će kasnije morati da blokira njegovo korišćenje kad primi obaveštenje da je ključ ukraden.

5 saveta za bezbedniju internet kupovinu softvera
1.  Izaberite ovlašćenog internet trgovca
2.  Proverite internet trgovca na stranicama kao što je Kontaktirajte nas ili O nama. Ukoliko na tim stranicama ne nađete podatke za kontakt, to često znači da falsifikatori softvera kriju svoju lokaciju i ne žele da otkriju identitet svoje kompanije.
3.  Izbegavajte internet stranice za aukcije
4.  Koristite bezbedan način plaćanja. Nemojte plaćati gotovinom ili trenutnim prenosom novca. 
5.   Sačuvajte stranice sa porudžbinom, imejlove, račune i fakture koje se odnose na kupovinu softvera. Sačuvani dokumenti će vam možda biti potrebni za vraćanje softvera ako posumnjate da je falsifikat.

*Causes and Costs of Security Threats from Pirated Software in Europe 2017, IDC 

Share.

Leave A Reply