Napredak 5G mreže je mnogo brži nego što se očekivalo

0

Predsednik kompanije Huawei otkriva tri ključne oblasti koje će uticati na dalji razvoj mreže

Da li ste znali da trenutno postoji 176 komercijalnih 5G mreža širom sveta koje opslužuju više od 500 miliona pretplatnika i da će se taj broj u budućnosti znatno povećati? Iako se 5G mreža  konstantno razvija, „postoje oblasti na kojima je neophodno dodatno raditi, a to su proširena realnost (XR), B2B tržište i kreiranje okruženja sa niskom emisijom ugljenika“, istakao je predsednik kompanije Huawei, Ken Hu, u svom uvodnom govoru na Global Mobile Broadband Forumu (MBBF).

Na ovogodišnjem, dvanaestom po redu MBBF forumu, koji okuplja operatere mobilnih mreža iz celog sveta kako bi razgovarali o unapređenju korišćenja potencijala 5G mreže, kompanija Huawei bila je domaćin, a gospodin Hu podelio je nove značajne informacije iz ove oblasti.

“Za samo pet godina komercijalne implementacije, 5G je korisnicima omogućio značajno poboljšanje mobilnog iskustva i već počinje da osnažuje različite industrije širom sveta. Napredak je bio mnogo brži nego što smo očekivali, posebno u pogledu baze pretplatnika, mreže pokrivenosti i ogromnog broja 5G terminala na tržištu”.

Hu je rekao i da su, u potrošačkom prostoru, prosečne brzine preuzimanja uz pomoć 5G mreže otprilike 10 puta veće od 4G, a u poslovnom prostoru već postoji 10.000 projekata koji istražuju B2B aplikacije 5G mreže, odnosno 5GtoB. Samim tim, ovi trendovi pružaju mnogo mogućnosti u ICT industriji, ali takođe stvaraju izazove koji mogu biti prevaziđeni unapređenjem sledećih oblasti.

Proširena stvarnost

Pre svega, kako bi kreirale besprekorno XR iskustvo zasnovano na cloud-u, mreže moraju da obezbede brzine preuzimanja veće od 4,6 gigabita u sekundi sa kašnjenjem koje nije veće od 10 milisekundi. Pripremanje mreža, uređaja i sadržaja takođe igra značajnu ulogu za rast u XR-u. Kako kaže Hu, „Prošle godine je Huawei objavio svoje ciljeve za 5.5G i verujemo da će oni pomoći u rešavanju ovog izazova”.

5G za potrebe industrije

Stabilna mreža je ključ u primeni 5G mreža za potrebe industrije za koje treba izgraditi mnogo kompleksnija rešenja. Kako bi pomogao, Huawei razvija autonomne mreže koje unose digitalizaciju u sve aspekte 5G mreža, od planiranja i izgradnje do održavanja i optimizacije.

Digitalne tehnologije i „ozelenjavanje“ Prema Svetskom ekonomskom forumu, do 2030. godine digitalna tehnologija može da pomogne u smanjenju globalne emisije ugljenika za najmanje 15 odsto.

Kreiranje okruženja sa niskom emisijom štetnih gasova

Prema rečima gospodina Hu:

„Imamo odličnu priliku da pomognemo svim industrijama da smanje emisije i poboljšaju energetsku efikasnost uz pomoć digitalne tehnologije. S druge strane, moramo priznati da naša industrija ostavlja sve veći ugljenički trag, zato treba da preduzmemo korake da to poboljšamo. Kompanija Huawei kontinuirano radi na pronalaženju rešenja.“

Poslednje dve godine smo bili svedoci velikih promena koje su nastale usled pandemije, razvoja tehnologije, poslovanja i ekonomije. Kretanjem napred, dok se svet oporavlja, moramo da prepoznamo potencijale i izazove koji su pred nama i da se pripremimo za njih. Upravo to je bila poruka završnog dela obraćanja gospodina Hu:

„Pripremite tehnologije, poslovanja i svoje sposobnosti“.

Share.

Leave A Reply