Napravite pauzu, izaberite klasični telefon

0

Tehnologija je fenomenalna – i ko ne voli da ima pristup svetu nadohvat ruke? Međutim, veoma je važno voditi računa o svojoj digitalnoj dobrobiti.

Istraživanja pokazuju da, u proseku, odrasli provode šest sati i 55 minuta  gledajući u ekran svakog dana. Ako je 2024. godina u kojoj želite da unapredite svoj odnos prema vašim uređajima, onda je ovo pravo vreme da to i započnete.

U saradnji sa danskim ekspertom za digitalni detoks, Arneom Matiasenom (Arne Mathiasen), kompanija HMD, proizvođač Nokia telefona, donosi pet korisnih saveta za digitalni detoks ove sezone. Kao deo svog eksperimenta, Arne je do sada uspeo da ubedi preko 1.300 danskih tinejdžera da sa pametnih pređu na korišćenje klasičnih telefona. Učenici su svoje pametne telefone odložili u koverte sa tradicionalnim voštanim pečatom i koristili klasične telefone narednih 10-15 dana.

Kako biste otpočeli digitalni detoks, Arne ističe 5 glavnih stavki koje treba uzeti u obzir:

1: Nema potrebe odjednom i u potpunosti prestati sa korišćenjem pametnih telefona

Ne morate da prestanete da koristite svoj pametni telefon odjednom. U današnje vreme, gotovo je nemoguće u potpunosti izostaviti pametne telefone iz svakodnevne upotrebe. Započnite svoj digitalni detoks tako što ćete postaviti razumna ograničenja za vreme koje provodite ispred ekrana.

2: Samo za hrabre: potpuni digitalni detoks

Ako želite da započnete potpuni digitalni detoks, izaberite vikend ili odmor – odnosno bilo koje vreme u kom vaša rutina ne zahteva da imate konstantan pristup internetu. Tokom ovog perioda, svoju SIM karticu prebacite u klasični telefon kako biste mogli da održavate samo neophodnu komunikaciju. Iako ovakav pristup može biti izazovan, izuzetno je efikasan ako ste dovoljno posvećeni.

3: Pametna saradnja: Pametni telefon kao mini tablet i klasični telefon

Najpraktičniji način za ograničavanje vremena provedenog ispred ekrana je da razdvojite funkciju poziva od vašeg pametnog telefona, transformišući ga tako u mini tablet. Na ovaj način nećete biti vezani za uređaj u strahu od propuštanja važnog poziva.

  1. Uloga klasičnog telefona

Prebacite svoju SIM karticu u klasični telefon za neophodne pozive. Ovo vam omogućava da svoj mini tablet (prethodno vaš pametni telefon) ostavite kod kuće ili u drugoj sobi dok svoj klasični telefon nosite sa sobom. Ovaj sistem je pogodan zato što omogućava sprovođenje malih digitalnih detoksa tokom dana bez gubljenja ključne funkcionalnosti. Za ovakvu postavku možete se odlučiti za elegantan Nokia 2660 Flip klasični telefon u Lush Green boji.

  1. Posvećenost novom stilu života

Za lagodnu tranziciju, kupite još jednu SIM karticu sa internetom za vaš novi mini tablet (prethodno pametni telefon). Vaša prva SIM kartica, sa vašim glavnim brojem telefona, treba da bude u vašem klasičnom telefonu.

4: Neka ovo bude redovna praksa

Ne posmatrajte digitalni detoks kao nešto jednokratno, koristite ograničenja za vreme provedeno ispred ekrana tako da razvijete trajno zdrav odnos prema tehnologiji. Na Nokia pametnim telefonima možete da pristupite Digital Wellbeing alatima i da ograničite vreme provedeno na određenim aplikacijama:

  • Otvorite Podešavanja
  • Otvorite Digital Wellbeing i roditeljski nadzor
  • Otvorite Kontrolnu tablu
  • Kliknite na sand-timer ikonicu pored aplikacije i podesite vremensko ograničenje njenog korišćenja

Kada potrošite vreme predviđeno za korišćenje određene aplikacije, bićete obavešteni i aplikacija će se zatvoriti. Vaše vreme za njeno korišćenje će se obnoviti narednog dana.

5: Uvek imajte na umu ravnotežu

Naši pametni telefoni su postali ključni deo svakodnevnog života, međutim na njih treba da gledamo kao na alate, a ne kao na uređaje za zabavu. Preispitivanjem našeg odnosa prema pametnim telefonima možemo da imamo koristi od svih savremenih pogodnosti koje oni nude, bez da im posvećujemo previše pažnje ili trošimo previše svog vremena.

Započnite svoj digitalni detoks danas uz Nokia 2660 Flip telefon kompanije HMD

Nokia 2660 Fliptrenutni favorit među ljudima koji žele da ograniče vreme koje provode pred ekranom zarad svoje mentalne dobrobiti je ovaj elegantan telefon na preklop. Dobio je visoke ocene na globalnom nivou zahvaljujući svom prelepom dizajnu na preklop, jednostavne funkcionalnosti i…izostanka notifikacija!

Share.

Leave A Reply