Na otvorenju Combis konferencije predstavljeni dominantni ICT trendovi

0

Započelo je dvodnevno okupljanje IT zajednice Hrvatske i regiona, na čijem je otvaranju Combis predstavio pogled u budućnost sopstvenog razvoja i razvoja IT tržišta.

Deveta Combis konferencija, središnje godišnje događanje u organizaciji Combisa, otvorena je u četvrtak u Šibeniku. Ovogodišnjom krovnom temom Osjeti digitalno. Živi digitalno, želja je da se učesnicima približe tehnologije koje omogućuju inovativnost proizvoda i usluga kao i brže i efikasnije poslovne aktivnosti.

ivan-gabric-pred-uprave

Konferenciju je otvorio predsednik Uprave Combisa Ivan Gabrić govoreći o temama nove mobilnosti,  sveopštoj okruženosti senzorima i demokratizaciji kreativnosti, koje uistinu snažno menjaju naše živote i poslovanje. Zapravo, nije više pitanje šta nas to menja, već kako nas menja i na koji način mi sami učestvujemo u promenama, kaže Gabrić.

“Inovativne ideje za razvoj naše poslovne svakodnevice u fokusu su ovogodišnje, devete po redu, Combis konferencije. Prikazaćemo vam uspešne primere projekata i rešenja, nastale na potrebama i željama kompanija, ali otići ćemo i korak dalje i otkriti vam kako vidimo IT budućnost”, naglasio je čelnik Combisa.

Kai Ulrich Deissner, član uprave i glavni direktor za finansije Hrvatskog Telekoma, naglasio je kako tehnologija utiče na razvoj telekom industrije, koji nas trendovi očekuju i šta tehnološke promene donose krajnjem korisniku: „Tehnologija je temelj našeg poslovanja i naš cilj je da ostanemo lider u ovom području na hrvatskom tržištu. Konstantno ulažemo kako bismo bili što bolji za naše korisnike, ali takođe i sami koristimo tu tehnologiju za promenu i ubrzanje našeg poslovanja. Prednosti njezine primene su opipljive, kako finansijski, tako i kroz zadovoljstvo zaposlenih i korisnika. “

„Posao možemo voditi uz pomoć mnogo različitih tehnologija i on će funkcionisati. Ali mnogo je lakše i efikasnije njime upravljati kada ih sve objedinimo. Imamo mnogo primera da to i te kako dobro funkcioniše“, naglasio je Deissner.

Goran Car, direktor strateškog područja za integrisana IT rešenja i usluge u Combisu istakao je kako digitalno doba zahteva promene svih bez izuzetka, zbog čega je i Combis sam krenuo u promene unutar kompanije – jedan deo se odnosi na aspekt proizvoda i rešenja koja nudi, a drugi na pitanje sopstvene organizacije i načina na koji pruža usluge krajnjom korisniku.

“Digitalizacija nije samo korišćenje interneta i mobilnih aplikacija, ona menja način rada i proizvodnje, potrebna radna mesta, uspešne poslovne modele, proizvode koje tržište želi. Neke firme rade outsourcing i to se često doživljava kao uspeh. No, to je najmanji oblik stvaranja dodatne vrednosti. Zato smatramo da je budućnost u sopstvenim rešenjima, s ‘twist of lemon’ – delićem originalnosti koja nas čini zanimljivim i kompetitivnim”, rekao je Car i predstavio Combisov program internog startupa – neostartup.

“Neostartup, kako smo mi nazvali model internih startupova, koristi postojeće resurse i znanja Combisa, ali timu koji je unutar startupa istovremeno daje slobodu u izradi i generisanju novih rešenja koja sutra mogu postati relevantan proizvod”, dodaje Car.

kns_haren_500

Fredrik Härén

Prvi takav Combisov projekt je iFlight – inovativan Cloud sistem za upravljanje rasporedom letenja vazdušnih posada na osnovu biometrijskog praćenja fiziološkog stanja u stvarnom vremenu pomoću nosivih uređaja i mobilne aplikacije, kojeg su predstavili Mario Rudman i Marko Radoš, prijatelji s Fakulteta elektrotehnike i računarstva na kojem su nedavno diplomirali, a danas kolege u Combisovom timu.

Tokom leta piloti mere svoje biometrijske podatke (otkucaji srca, disanje itd.) pomoću uređaja kao što su pametni sat ili narukvica, a nakon što završe let ti se podaci analiziraju te tako putem iFlighta  aviokompanije mogu korigovati raspored letova i osigurati da njihovi piloti ne lete preumorni.

U nastavku prvog konferencijskog dana sledi plenarno predavanje poznatog govornika poslovne kreativnosti Fredrika Häréna, izlaganja čelnika uspešnih hrvatskih kompanija pa okrugli sto ‘ICT u zemlji nogometa i turizma‘.

Sve informacije o konferenciji kao i prezentacije s predavanja potražite na službenoj stranici 9. Combis konferencije.

 

Share.

Comments are closed.