Modlijeva nepremostiva lestvica

0

Prođe i treća godina bez našeg dragog Zorana Modlija.

Piše: Dejan Ilić

Prođe, ali njegova zaostavština ostade. Šta više, svakim danom postaje sve značajnija. Da li je razlog zato što je sve manje i manje ljudi koji imaju sličan nazovimo to životni stil ili pogled na svet ili kako god, ili je u pitanju neponovljiv doprinos Modlija kao pojedinca ne znam, ali verujem da ima od svega po malo.

Oni koji se sećaju ili koji ponekad pogledaju snimak pozorišne predstave „Radovan treći“ znaju da je posle Zorana Radmilovića tu predstavu nemoguće odigrati. Ovo je samo jedan u moru takvih primera.

Međutim, Zoran Modli je bio pionir u svojim genijalnim inovacijama na polju radio emitovanja. Razmišljajući kako bi to izgledalo danas, došli bi smo do zaključka da bi to bilo nemoguće. Radio stanice menjaju svoje programske šeme i sve se svodi na red pesama, pa red reklama, pa opet red pesama i tako u nedogled. Čast izuzecima koji predstavljaju statističku grešku.

Uostalom, pogledajte samo kako izgledaju lokali u vašem kraju: kafić, kladionica, banka, pekara i onda opet u krug.

U takvom okruženju, sasvim sam siguran, da bi radio emisija „ZAIR“ koju je Zoran uređivao i danas opstajala ali, uz sve manje i manje vremensko trajanje i uz sve manji broj slušalaca. Razni rijaliti programi, bilo koje vrste, jednostavno su okupirali sive moždane ćelije svojih gledalaca i šire se poput epidemije. „ZAIR“ bi evo, posle tri godine, bio statistička greška ali i usamljeni svetionik u uzburkanom moru nekih novih vrednosti.

Možda je ipak Zoran na vreme napustio svoj posao očuvanja takvog kulturnog svetionika i otišao na neko apsolutno lepše i mirnije mesto, a nama, koji smo ostali, ostavio još uvek nerešiv zadatak; kako nastaviti tom utabanom stazom ili eventualno samostalno krčiti neki sličan ili još bolji put za neka buduća pokolenja?

Postavio sam pitanje na koje trenutno nemam odgovor, ali verujem da ćemo zajedno uspeti da nađemo rešenje.

Vredi pokušati.

Kapetane Modli, do neke sledeće prilike: “Over“.

                                                          

Share.

Leave A Reply