Microsoft Copilot for Security od 1. aprila dostupan sa novim mogućnostima  

0

Samo u poslednje dve godine, Microsoft je bio svedok zapanjujućem porastu broja napada na lozinke – sa 579 napada u sekundi na više od 4,000 napada u sekundi. Istovremeno, procenjuje se da će se globalni trošak usled cyber kriminala povećati sa 3 milijarde USD, koliko je iznosio 2015. godine, na 10,5 milijardi USD do 2025. godine. Uprkos korišćenju prosečno 80 sigurnosnih alata, organizacije se bore sa prevelikom količinom podataka, iscrpljenošću usled stalnog opreza i ograničenom vidljivošću pretnji unutar sigurnosnih rešenja.

Microsoft najavljuje da će Copilot for Security od 1. aprila 2024. godine biti na raspolaganju korisnicima širom sveta. Prvo rešenje u industriji koje se temelji na generativnoj veštačkoj inteligenciji pomoći će stručnjacima za sigurnost i IT profesionalcima da vide ono što drugima promiče, da deluju brže i da unaprede veštine svog tima. Copilot koristi veliku količinu informacija i obaveštajnih podataka o pretnjama, uključujući više od 78 milijardi sigurnosnih signala koje Microsoft svakodnevno obrađuje, i koristi velike jezičke modele (LLMs) da pruži prilagođene uvide i predloži naredne korake. Sa Copilotom, koristeći snagu veštačke inteligencije kompanije i organizacije mogu značajno brže da odgovore na napade i transformišu svoje sigurnosne operacije. Copilot može da razume i odgovori na zahteve na osam različitih jezika, a interfejs proizvoda je lokalizovan na 25 jezika. Copilot for Security će biti globalno dostupan od 1. aprila.

Druga Copilot for Security ekonomska studija potvrdila je ono što smo u praksi već videli: iskusni analitičari za sigurnost uz Copilot su 22% brži. Takođe su i 7% precizniji u svim zadacima, a čak 97% njih želi da nastavi da koristi Copilot i naredni put”, rekao je Kalin Dimtchev, direktor Microsoft Adriatic. „Microsoft Copilot for Security omogućava profesionalcima za sigurnost da usavrše svoje veštine, još bolje sarađuju, dobiju detaljnije uvide i brzo reaguju. Copilot menja pravila igre i drago nam je da to možemo da podelimo sa celim svetom”, dodao je Dimtchev.

Dok se broj cyber napada povećava, Microsoftova posvećenost stvaranju sigurnijeg sveta prerasla je u pravu obavezu. Kompanija koristi svoju prednost analizirajući preko 78 milijardi signala svakog dana, što omogućava analizu i reakciju na pretnje u realnom vremenu, u čemu učestvuje više od 10,000 stručnjaka za sigurnost i 14,000 partnera globalno.

Jedna od inovacija koja najviše obećava u ovoj “borbi” je razvoj generativne veštačke inteligencije. Copilot for Security može da pruži sve prednosti generativne veštačke inteligencije i primeni ih u odbrani od cyber kriminala, omogućavajući čak i onima sa manje prakse i iskustva da se kvalitetno odbrane od cyber napada.

Copilot for Security uz naknadnu naplatu po korišćenju

U skladu sa svojim ciljem da sigurnost omogući svima, Microsoft je predstavio i novi način licenciranja, plaćanje po korišćenju koje Copilot for Security čini dostupnim većem broju organizacija od bilo kog drugog rešenja na tržištu. Zahvaljujući ovom fleksibilnom modelu naplate prema utrošku, kompanije mogu brzo početi sa njegovom upotrebom, a zatim prilagoditi korišćenje i troškove  svojim potrebama i budžetu. 

Inovacije koje donosi Copilot for Security

Microsoft Copilot for Security pomaže stručnjacima za sigurnost i IT da unaprede svoje veštine, bolje sarađuju, vide još više i odgovaraju još brže. Uz Copilot for Security koji će biti generalno dostupan uključene su i nove mogućnosti: 

Prilagođeni promptovi omogućavaju korisnicima da samostalno kreiraju i sačuvaju sopstveni niz promptova (upita) za standardne poslove ili zadatke iz oblasti sigurnosti. 

Integracije sa bazom podataka, dostupne u previewu, omogućavaju integraciju Copilot for Security rešenja u skladu sa poslovnom logikom kompanije kao i izvršavanje zadataka na temelju detaljnih uputstava.

Prilagođeno povezivanje sa područjem koje se nalazi pod pretnjom od spoljašnjeg napada iz Defender EASM-a (External Attack Surface Management) za identifikaciju i analizu najnovijih informacija o tome koliki je rizik za eksterni napad na određeno područje organizacije. 

Microsoft Entra logovi audita i dijagnostike daju dodatne uvide za istraživanje sigurnosti ili analizu IT problema. 

Izveštaji o korišćenju na nadzornoj ploči daju uvid u to kako timovi koriste Copilot pa se tako mogu identikovati dodatne prilike za optimizaciju.

Sigurnost za sve pokrenuta veštačkom inteligencijom

Copilot for Security će biti dostupan kao samostalan portal ili integrisan u postojeće sigurnosne proizvode. Kao što je pokazala naša studija, integracija Copilota s Microsoft Security proizvodima će IT i bezbedonosnim stručnjacima omogućiti da budu još brži i precizniji.

Otkrivanje, zaštita i upravljanje korišćenjem veštačke inteligencije

Kako se na tržištu pojavljuje sve više i više usluga baziranih na generativnoj veštačkoj inteligenciji, i to u svim poslovnim sferama, važno je prepoznati da, uz to što ova tehnologija donosi nove mogućnosti, takođe donosi i nove izazove i rizike.

U skladu s tim, Microsoft svojim korisnicima pruža veću vidljivost, zaštitu i upravljanje njihovim aplikacijama baziranim na veštačkoj inteligenciji, bez obzira da li koriste Microsoft Copilot ili aplikacije trećih strana temeljene na generativnoj veštačkoj inteligenciji. Microsoft nastoji da svima omogući da sa sigurnošću i pouzdanošću prihvate korišćenje veštačke inteligencije.

Kako bi pomogli organizacijama da zaštite i upravljaju korišćenjem veštačke inteligencije, unutar svog proizvodnog portfolija Microsoft omogućava i sledeće: 

Pronalaženje rizika povezanih sa veštačkom inteligencijom: Bezbedonosni timovi mogu da otkriju potencijalne rizike povezane s upotrebom veštačke inteligencije, uključujući curenje osetljivih podataka i korisnike koji pristupaju aplikacijama s visokim rizikom. 

Zaštita aplikacija i podataka baziranih na veštačkoj inteligenciji: Bezbedonosni i IT timovi mogu zaštititi AI aplikacije koje se koriste i osetljive podatke koji se obrađuju, analiziraju ili kroz njih generišu, uključujući promptove i odgovore.

Upravljanje korišćenjem: Bezbedonosni timovi mogu da upravljaju korišćenjem AI aplikacija zadržavajući i evidentirajući sve interakcije s AI aplikacijama, detektujući svako kršenje pravila ili politika organizacije prilikom njihovog korišćenja aplikacija, kao i da istražuju nove incidente.

Sigurnost za sve u doba veštačke inteligencije

Implementacijom rešenja Copilot  for Security, organizacije mogu da zaštite svoje okruženje na različite načine, od sigurnosti, usklađenosti i provere identiteta do upravljanja uređajima i privatnosti. U eri veštačke inteligencije važnije je nego ikad imati jedinstveno rešenje koje eliminiše propuste u zaštiti.

Share.

Leave A Reply