Mastercard ubrzava prelazak na održive kartice

1

Sve Mastercard kartice će biti ekološki sertifikovane do 2028. godine

Mastercard je objavio da ubrzava napore da iz svoje mreže do 2028. godine ukloni kartice od PVC plastike. Ovaj potez dodatno jača posvećenost kompanije ka ciljevima održivosti i dostupnosti održivijih rešenja potrošačima koji traže način da smanje svoj uticaj na okolinu.

Od 1. januara 2028. godine sve novoproizvedene plastične platne kartice moraće da budu napravljene od održivijih materijala, uključujući recikliranu ili plastiku iz bio izvora kao što su rPVC, rPET, or PLA, koje su odobrene kroz sertifikacioni program. Kompanija će podržati svoje globalne partnere izdavaoce u periodu prelaska sa PVC na kartice od održivijih materijala.

Mastercard je pokrenuo program Sustainable Card Program, odnosno Program održiva kartica, 2018. godine. Od tada se programu pridružilo više od 330 izdavaoca u 80 zemalja, i svi rade u partnerstvu sa glavnim proizvođačima kartica u svojoj mreži na migraciji više od 168 miliona kartica na reciklirane i materijale na biloškoj bazi.

Promenom pravila, sve nove kartice biće sertifikovane od strane kompanije Mastercard u smislu procene njihovog sastava i tvrdnji o održivosti. Nakom toga sertifikovanje će potvrditi nezavisni revizor. Kada je kartica sertifikovana, na nju može da se stavi Card Eco Certification znak.

Mastercard je započeo napore u pravcu održivosti pre više od jedne decenije i to sa fokusom na finansijskoj inkluziji, odgovornog upravljanja podacima i očuvanje životne sredine. Preko svoje mreže, kompanija sarađuje sa partnerima u donošenju ekoloških inovacija i inicijativa na tržište, poput Priceless Planet koalicije, kalkulatora ugljeničnog otiska i programa održive kartice.

“Mastercard je posvećen unapređenju klimatskih akcija i smanjenju otpada usmeravanjem našeg biznisa ka dostizanju nulte emisije i korišćenjem naše mreže za ubrzanje tranzicije ka niskougljeničnoj, regenerativnoj ekonomiji”, rekla je Elen Jakovski, direktorka za održivost u kompaniji Mastercard.

Share.

1 Comment

Leave A Reply