Mala i srednja preduzeća uz upotrebu tehnologije jačaju ekonomiju

0

,,One firme koje su rano usvojile i implementirale najnoviju tehnologiju u svoje poslovanje i ulagale više u Cloud rešenja, povećale su svoju produktivnost i podstakle inovativnost. Upravo one su pokazatelj pozitivnog uticaja tehnologije na poslovne performanse, izveštavajući o boljem napretku na putu ka ostvarivanju svojih poslovnih ciljeva, većem godišnjem rastu prihoda i generalno pozitivnijim poslovnim izgledima u poređenju sa drugim preduzećima. Način razmišljanja i poslovanja malih i srednjih preduzeća neće se promeniti preko noći“, rekao je Đula Sarusi, regionalni direktor za korporativna i mala i srednja preduzeća u Microsoft CEE multi-country regionu. ,,Mala i srednja preduzeća danas traže više od čisto tehnoloških rešenja; ona traže savetodavnu podršku u tehnološkoj strategiji koja se ogleda kroz partnerstvo i podršku u finansiranju.“

Mala i srednja preduzeća čine 99 odsto organizacija u svetu, i većinu poslovnih subjekata u centralnoj i istočnoj Evropi, takođe. Kada je njihovo poslovanje u pitanju, Microsoft-ova globalna studija je pokazala da više od 80 odsto malih i srednjih preduzeća prepoznaje važnost tehnologije u ostvarivanju svojih poslovnih ciljeva, dok 42 odsto smatra tehnologiju ključnom za svoje poslovanje.

,,Jednostavnost upotrebe i fleksibilnost u korišćenju tehnoloških alata demokratizovalo je pristup malim i srednjim organizacijama tehnologiji prevashodno namenjenoj velikim korporacijama. Mi smo u Microsoft-u kreirali mehanizam za pružanje usluga kupcima na fleksibilan i pristupačan način, bez ograničenja u pristupu tehnologijima“, rekao je Sarusi.

Postoje dobri primeri tehnološki inovativnih kompanija i u našem regionu – Spica International, slovenačka kompanija koja nudi softverska rešenja za upravljanje zaposlenima na globalnom nivou, koristi upravo Microsoft Azure za razvoj svoje Time&Space platforme. U Srbiji, najveći trgovinski lanac u zemlji i član međunarodnog lanca Ahold Delhaize koristio je Microsoft Azure za kreiranje aplikacije lojalnosti pod nazivom „Moj Maxi“, koja kupcima nudi pogodnosti u skladu sa njihovim kupovnim navikama. Hrvatska kompanija Nephos podstiče svoje klijente-kompanije da postanu lideri na svojim tržištima povećanjem svoje digitalne sposobnosti, pružajući širok spektar usluga, od procena zaposlenih u IT sektoru i njihovog okruženja do cloud rešenja, usavršavanja internih IT timova i savetovanja o optimalnom korišćenju cloud-a (oblaka).

Na području istočne Evrope i Evroazije, bugarska advokatska firma Bojanov & Co. migrirala je svoju hardversku infrastrukturu na Azure i digitalizovala svoju administraciju i poslovne operacije koristeći Microsoft 365. Ovo je omogućilo bolju saradnju među zaposlenima u realnom vremenu preko SharePoint-a, kao i OneDrive for Business i Teams for Business rešenja. U Ukrajini, Kernel, največi proizvođač ulja u zemlji, premestio je svoje kritične IT sisteme na Cloud, a u okviru nove IT strategije, menadžeri kompanije promenili su format komunikacije sa svojim timovima i u kancelarijama i u proizvodnji. U svoje poslovanje uvrstili su i redovne kratke sastanke kroz Microsoft Teams jer im to omogućava brži prenos informacija i efektivnije rešavanje svih zadataka.

„Lepota tehnologije leži u njenoj jednostavnosti. Kada mala i srednja preduzeća prihvate nove tehnologije poput veštačke inteligencije, machine-learning i Cloud, koristeći M365, Azure rešenja ili naše Power aplikacije, oni se zapravo bave ključnim poslovnim izazovima, kao što su bezbednost, optimizacija poslovnih procesa i troškova. Taj proces daje vremena malim i srednjim preduzećima da kroz kreativnost i inovacije podstknu lokalne ekonomije“, rekla je Krasimira Karaivanova, Lead za mala i srednja preduzeća u Microsoft CEE Multi-country regionu.

Kao što je Microsoft-ovo istraživanje Digital Futures Index pokazalo, digitalno napredne zemlje su zelenije, bogatije, inovativnije i konkurentnije. A imati snažnu i digitalno dobro razvijenu scenu malih i srednjih preduzeća jedan je od ključnih pokretača ekonomskog uspeha.

Share.

Leave A Reply