Letnja škola programiranja kompanije Comtrade počela danas u Beogradu

0

Danas je u tehnološkom centru kompanije Comtrade u Beogradu počela EdIT 2015 letnja škola programiranja. Tokom naredne dve nedelje, odnosno 10 radnih dana, 13 polaznika ovogodišnjeg EdIT-a će u simuliranom radnom okruženju proći kroz celokupan proces razvijanja jedne aplikacije.

Pored Beograda, EdIT letnja škola programiranja kompanije Comtrade održava se još i u Kragujevcu, Banjaluci, Sarajevu, Ljubljani i Mariboru.

Polaznicima Comtrade-ove besplatne letnje škole programiranja je omogućeno da uz dvonedeljnu edukaciju i timski rad steknu dodatno praktično iskustvo koje će im svakako biti od velike koristi u budućem radu.

2Foto: M. Đorđević

– EdIT letnja škola programiranja postoji još od 1996. godine, pa se kompanije Comtrade svake godine vrlo ozbiljno priprema za ovaj događaj. Letnja škola programiranja je veoma bitna za našu kompaniju, jer pomoću nje na pravi način obrazujemo naš potencijalni budući kadar. Tokom dve nedelje učimo studente kako se u pravim softverskim kompanijama razvija softver od početka do kraja. Svake godine imamo sve veći broj prijavljenih, ali je najbitnije da su to veoma kvalitetna deca koja žele da rade i stiču nova znanja. Ove godine je za Beograd bilo 105 prijava, a izabrano je 13 studenata. Inače, ukupan broj prijava u svim mestima u kojima se održava EdIT ove godine je 350, a od tog broja izabrano je 73 studenta- istakla je Danijela Kuzmanović iz HR odeljenja kompanije Comtrade.

DSC_7198Foto: M. Đorđević

Značaj EdIT-a za kompaniju Comtrade je zapravo upoznavanje sa potencijalnim budućim kadrovima, odnosno sticanje utiska kako se oni snalaze u realno simuliranom radnom okruženju. Pravi utisak o budućem zaposlenom je teško steći iz CV-ja i par razgovora, a naročito je gotovo nemoguće proceniti kandidata koji nema prethodnog radnog iskustva na ovaj način – istakao je Rade Radumilo, direktor ovogodišnjeg EdIT-a, Senior Software Engineer u kompaniji Comtrade.

DSC_7136Foto: Nenad Pavlović

Ovogodišnja tema je EdIT-a je “Safety life tracking”. Reč je o projektu izrade korisničke aplikacije za nadzor puteva i praćenje saobraćaja. Cilj projekta je sinhroni prikaz video snimka i pozicije na mapi preko web aplikacije. Više o temi možete pogledati ovde

Na samom otvaranju EdIT-a popričali smo sa nekoliko polaznika koji su nam otkrili svoje mišljenje i očekivanja o ovom događaju.

Došla sam ovde da naučim nešto novo i da utvrdim gradivo koje već poznajem. Očekujem da će nam biti ukazan visok nivo profesionalizma i da ćemo za kratko vreme moći da pređemo obimnije gradivo. Smatram da ćemo ovde steći neko praktično iskustvo koje će nam koristiti u daljem radu – izjavila je Tamara Komnenić, student četvrte godine računarstva i informatike na FTN-u.

DSC_7118

Na većini fakulteta nemam priliku da primenim znanje koje sam tamo stekao, pa mi je EdIT letnja škola programiranja idealna prilika za to. Takođe mi je veoma bitno da upoznam kolege koje se bave istim poslom i imaju slična interesovanja kao i ja. Ovo je sjajna prilika da ono što smo naučili na fakultetu primenimo na realnom projektu. Na EdIT-u možemo da naučimo dosta stvari koje će nam koristiti u daljem  obrazovanju i poslu – rekao je Nikola Milanović, student treće godine FON-a.

Polaznici EdIT-a biće podeljeni u tri tima i radiće nezavisno jedni od drugih, a na kraju druge nedelje će braniti aplikaciju koju su kreirali sa svojim mentorima. Oni će takođe na dnevnom nivou pisati izveštaje i raditi sve ono što rade i profesionalni programeri koji su zaposleni u kompaniji Comtrade.

EdIT 2015 u Beogradu će trajati do 31. avgusta.

7

Share.

Comments are closed.