Kompanija SES je naručila dva najsavremenija satelita za svoju glavnu orbitalnu poziciju koja snabdeva 118 miliona domaćinstava

0

Dva satelita na 19,2 stepena istočno će osigurati distribuciju sadržaja glavnih evropskih emitera kompanije SES kao i obezbediti usluge povezivanja širom Evrope.

Kompanija SES je najavila da je naručila dva geostacionirana (GEO) Ku-band satelita za upotrebu na najvažnijoj orbitalnoj poziciji na 19,2 stepena istočno, kako bi održala pružanje premium usluga svojim evropskim video korisnicima i iskoristila nove mogućnosti u regionu. Ova dva nova satelita – ASTRA 1P i ASTRA 1Q – gradi Thales Alenia Space, zajedničko ulaganje između Thalesa (67%) i Leonarda (33%), a lansiranje je planirano za 2024. godinu.

ASTRA 1P, klasični satelit širokog snopa, omogućiće dobavljačima sadržaja i privatnim i javnim emiterima širom Nemačke, Francuske i Španije da nastave da emituju svoje satelitske TV kanale u najvišem kvalitetu slike, na najekonomičniji način.

ASTRA 1Q, satelit sledeće generacije koji radi i sa širokim snopovima i sa spot snopovima sa velikim brzinama prenosa podataka, moći će da podržava direct-to-home (DTH) operacije kao i ASTRA 1P. Osim toga, potpuno fleksibilan ASTRA 1Q satelit može da se koristi u različitim orbitama i orbitalnim pozicijama, što će kompaniji SES omogućiti da zadovolji dinamične zahteve svojih video korisnika i korisnika podataka u budućnosti.

Sateliti koji se trenutno koriste na glavnoj orbitalnoj poziciji kompanije SES na 19,2 stepena istočno snabdevaju čak 118 miliona domaćinstava, što je više od 43 procenta svih evropskih televizijskih domaćinstava. Konkretno, ASTRA sateliti snabdevaju većinu satelitskih domaćinstava u Nemačkoj, Francuskoj i Španiji. Broj TV domaćinstava koja primaju HD sadržaj sa ovih satelita se povećao za gotovo 30 procenata tokom prethodnih pet godina. Pozicija na 19,2 stepena istočno emituje preko 1.000 kanala, sa 440 HD i 15 UHD kanala. Na stotine kanala koje emituju sateliti na 19,2 stepena istočno su FTA (Free-to-Air), i pokrivaju sve žanrove: od zabave, filmova, sporta i dokumentaraca do kulture, dečjeg sadržaja i šopinga, na različitim jezicima: nemačkom, engleskom, francuskom ili španskom.

“Naša glavna pozicija na 19,2 stepena istočno predstavlja jedan od naših najvrednijih aseta i bila je ključna za pružanje mogućnosti čuvenim evropskim emiterima da prošire svoju TV publiku u poslednjih 30 godina. Ova dva satelita će raspolagati otpornošću, pouzdanošću i funkcionalnošću koje su potrebne našim video korisnicima, i obezbediće kontinuirane premium usluge, barem sve do 2040. godine,” rekao je Stiv Kolar (Steve Collar), glavni izvršni direktor kompanije SES. “Osim toga, zahvaljujući naprednoj satelitskoj tehnologiji, vodićemo računa o tome da je naša investicija spremna za budućnost i uneti visok nivo fleksibilnosti u ASTRA 1Q satelit kako bismo obezbedili zadovoljenje evoluirajućih potreba svih tržišta na kojima poslujemo.”

Share.

Leave A Reply