Kompanija MasterCard predstavlja nove projekte za finansijsku inkluziju u Africi

0

Na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija, kompanija MasterCard je danas najavila svoje najnovije projekte u oblasti finansijske inkluzije u Egiptu, Nigeriji i Zimbabveu, namenjene poboljšanju finansijskih mogućnosti stanovnika koji nisu uključeni u formalne finansijske tokove.

Barcelona –03.03.2015. godine– U Egiptu, kompanija je najavila sklapanje sporazuma o saradnji sa Ministarstvom komunikacije i informacionih tehnologija, Ministarstvom finansija i Egipatskom bankarskom korporacijom kao primer modela partnerstva između javnog i privatnog sektora koji će omogućiti da 54 miliona Egipćana daju doprinos zvaničnim privrednim tokovima povezivanjem svojih ličnih karata sa nacionalnim mobilnim ekosistemom. Sistem će omogućiti vladi da izdaje ditigalne lične karte koje se mogu koristiti za sigurno plaćanje u realnom vremenu velikog broja usluga a tu spadaju: naknade državi, računi za mobilne telefone, kupovina u prodavnicama i novčane doznake u domaćem platnom prometu. Pored toga, plate i doprinosi za socijalno osiguranje mogu se elektronski plaćati preko kartica.

Njegova ekselencija Atef Helmi, ministar komunikacija i informacionih tehnologija je izjavio: „Kako stepen prodiranja mobilnih tehnologija u Egiptu premašuje 100%, a uz već postojeću interoperabilnu platformu za mobilno bankarstvo, ova saradnja sa kompanijom MasterCard će milionima Egipćana omogućiti pristup inovativnom, bezbednom i jednostavnom načinu za izvršavanje finansijskih transakcija korišćenjem njihovih ličnih karata”.

Adžej Banga, izvršni direktor kompanije MasterCard, izjavio je: „Finansijska inkluzija je osnova za ekonomski razvoj koji je inkluzivan, ravnopravan i održiv. Ne radi se samo o pronalaženju boljeg načina plaćanja i dobijanja novca u okolnostima u kojima ne postoji bankarska infrastruktura, ovde je u reč o korišćenju tehnologije i pristupa resursima na način koji će obezbediti razvoj i rast zajednica i ostvarivanje novih dostignuća. Ponosni smo i počastvovani smo što možemo da najavimo ovo partnerstvo sa vladom Egipta. Imamo dugačku i bogatu istoriju rada u ovoj zemlji i ovo partnerstvo dodatno naglašava našu posvećenost Egiptu i njegovoj budućnosti.”

Takođe, najavljeno je sklapanje ugovora sa dve banke: nigerijskom kompanijom eTranzact International plc, vodećom kompanijom na teritoriji cele Afrike za mobilno bankarstvo i usluge plaćanja i sa Steward Bankom, najinovativnijom bankom u Zimbabveu. Kompanija MasterCard je potpisala ugovor čija je svrha da se milionima potrošača u Nigeriji i za milion i po klijenata Steward Banke stave na raspolaganje usluge slanja novca. Klijenti ovih banaka će po prvi put moći da direktno na svoje bankovne račune primaju novčana sredstva koja im šalju članovi porodice i prijatelji iz inostranstva. Građani će biti u mogućnosti da bezbedno primaju međunarodne doznake novca u svoje mobilne novčanike ili da odaberu bankovni račun preko međunarodnog čvorišta za prenos sredstava – servisa HomeSend. Kao zajednički poduhvat kompanija MasterCard, eServGlobal i BICS, serbis HomeSend premošćava jaz između različitih entiteta na globalnom nivou, kao što su finansijske institucije, ne-finansijski entiteti i operateri mobilnih mreža, omogućavajući građanima Nigerije i Zimbabvea koji žive i rade u inostranstvu, da šalju novac kući sa svojih mobilnih računa, platnih kartica, bankovnih računa ili preko gotovinskih ispostava.

U Nigeriji, po prijemu sredstava u eTranzact mobilne novčanike, klijenti mogu koristiti PocketMoni, platformu eTranzacta, da plate račune, doplate usluge, plate odabranim prodavnicama, podignu gotovinu na šalteru ili na bankomatima koji učestvuju u programu i da pošalju novca na bilo koji bankovni račun, bilo kom korisniku PocketMoni platforme, na bilo koju eTranzact karticu ili mobilnom pretplatniku. Prema rezultatima Izveštaja o migraciji i novčanim doznakama Svetske Banke, Nigerija je najveće tržište za doznake novca na teritoriji Afrike i peto najveće takvo tržište na svetu, sa 21 milijardom američkih dolara primljenih u novčanim doznakama 2014. godine, čime je dala doprinos od 4% u bruto domaćem proizvodu Nigerije.

U Zimbabveu, Steward Banka je prva banka koja se priključila HomeSend mreži. U sledećoj fazi, sestra kompanija Steward Banke – EcoCash će se povezati sa servisom HomeSend, čime će omogućiti da više od četiri miliona EcoCash mobilnih korisnika prima novčane doznake u svoje mobilne novčanike. Oni koji poseduju MasterCard debitne kartice povezane sa EcoCash novčanicima će takođe moći da podignu novac sa bankomata koje je licencirala kompanija MasterCard, kao i da plaćaju robu i usluge u milionima prodavnica koje primaju MasterCard platne kartice, kako u Zimbabveu, tako i u inostranstvu.

Međunarodna organizacija za migraciju procenjuje da čak četiri miliona državljana Zimbabvea živi u inostranstvu.  Uzimajući u ozbir procene da bruto domaći proizvod  Zimbabvea u 2013. godini iznosio oko 13.5 milijardi američkih dolara, novčane doznake primljene od ovih pojedinaca zvaničnim kanalima učestvovali su sa 13% u BDP.

Na globalnom nivou, elektronska plaćanja su ostvarila jak uticaj na poboljašnje efikasnosti vlada država i povećane transparentnost poslovanja na nivou država. Kao kompanija koja se bavi tehnologijama i nudi širok asortiman platnih tehnologija, kompanija MasterCard sarađuje sa vladama širom sveta na implementaciji efikasnih i bezbednih platnih tehnologija što je za posledicu imalo značajne uštede i povećanu lakoću korišćenja istih.

Share.

Leave A Reply