Kibernetička bezbednost kao jedna od najznačajnijih tema današnjice

0

Cyber bezbednost svakako je jedna od najznačajnijih tema današnjice. Međutim, iako smo svesni važnosti uspostavljanja sistema cyber bezbednosti, ne pridajemo joj dovoljno značaja. Bilo da se radi o malim, srednjim ili velikim preduzećima, veoma je mali broj onih preduzeća koja rizike i opasnosti od kibernetičkih delovanja tretiraju na ispravan način. Gotovo uvek se teme cyber bezbednosti vezuju isključivo za tehnologiju, što je samo delimično ispravno.

Autor: Marko Gulan, Cybersecurity Consultant, Schneider Electric SEE

Kako smo iz ere internetske bezbednosti došli do kibernetičke bezbednosti

Pre samo petnaestak godina pojam cyber bezbednosti nismo poznavali. Tada smo govorili o internetskoj bezbednosti ili bezbednosti na internetu. Širokopojasni internet bio je tek u povojima, a većina pravnih ili poslovnih subjekata koristila je dial-up internet. I tada su korisnike vrebali maliciozni kodovi (worm, blaster, trojanski konji) koji su za posledicu najčešće imali usporavanje u radu računara. Možda su najveća pretnja, koja je mogla uzrokovati finansijsku štetu, bili dialeri koji su ostvarivali vezu sa serverima u nekim dalekim zemljama i račune za telekomunikacijske usluge mogli učiniti enormno visokima.

Događaj koji je svakako značajno promenio percepciju sigurnosti na internetu i uveo pojam cyber bezbednosti je STUXNET iz 2011. godine. I dan danas STUXNET važi za najsofisticiraniji i najteži kibernetički napad do današnjeg dana. Ovaj događaj je posebno značajan iz razloga što je kibernetički napad bio izvršen na industrijsko postrojenje koje je bilo potpuno odvojeno od pristupa internetu.

Tekst u celosti možete pročitati u digitalnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply