Kaizen filozofijom do korenitih poslovnih promena

0

Vlasnici firmi, direktori, šefovi, rukovodioci i svi ostali kojima je stalo da njihova kompanija uspe i da nastavi da se razvija i u predstojećem periodu ne mogu a da se ne zapitaju šta im donosi sutra . A odgovor je jednostavan, „sutra“ nam donosi promene isto kao što se te promene događaju danas i kao što su se događale u periodu iza nas. Na te promene ne možemo da utičemo one će se desiti i sa nama i bez nas, ali ono što možemo da uradimo jeste da se prilagodimo, da u njima vidimo svoje šanse i prilike i da ih iskoristimo kako bi se dalje razvijali i rasli.

Tome nas nesumljuvo uči i japanska Kaizen filozofija koja doslovno znači „kontinualno poboljšanje“, odnosno svakodnevna mala poboljšanja na svakom radnom mestu. E sad, kako poboljšavati firmu i procese kad „mi Menadžeri“ ne stižemo da realizujemo ni svakodnevne obaveze?

Tajna uspeha ove filozofije leži baš u tome. Tajna je da ne moramo „mi Menadžeri“ sva ta unapređenja i poboljšanja da osmislimo i sprovodimo, već nosioci promena i poboljšanja treba i moraju da budu svi naši zaposleni. Ovo nas dovodi do toga da Menadžeri treba da obezbede podršku svojim zaposlenima, da obezbede potrebne resurse, da motivišu zaposlene, da im omoguće potrebne obuke, pa će sve ovo zajedno postepeno dovesti do toga da svaki zaposleni na svakom radnom mestu razmišlja šta i kako može brže, efikasnije i bezbednije da se uradi. Menadžeri treba da stvore organizacionu kulturu u kojoj se ceni i podržava ovaj pristup, a zatim će svako na svom radnom mestu da provodi poboljšanja.

Svako Kaizen unapređenje se odvija kroz nekoliko faza. Naravno naši zaposleni prvo moraju da nauče kako da identifikuju problem, te u sklopu obuka za zaposlene moramo uzeti u obzir da je zaposlenima potrebno osvestiti svih 7 grupa gubitaka koji postoje, dalje ih je potrebno naučiti kako da izmere i predstave te probleme. Nakon toga, a najčeše u timovima radi se na osmišljavanju unapređenja odnosno rešavanja identifikovanih problema na „kaizen način“ odnosno na način da se taj problem više nikada ne pojavi u našoj organizaciji i na kraju implementaciji unapređenja na proizvodnoj liniji odnosno mestu gde se problem javljao.

Kaizen filozofija nije samo metodologija, već i način razmišljanja koji teži stalnom napretku i inovacijama. Kroz kontinuirano angažovanje zaposlenih i implementaciju malih, ali konstantnih poboljšanja, organizacije mogu postići velike pozitivne promene u poslovanju – kažu u domaćoj kompaniji Tecor Lean&Kaizen consulting koja je na prostorima bivše SFRJ u svakom mogućem smislu implementirala Kaizen filozofiju.

Bilo da je reč o poboljšanu efikasnost procesa (Identifikacija i eliminacija nepotrebnih koraka), kvalitetu proizvoda/usluga ili poboljšanju radnog okruženja (kroz urednost, raspored i pravila na radnom mestu), Kaizen filozofija/pristup daje nesumljivo najbolje rezultate.

Tekst priredio: Nikola Marjanović, Tecor Lean&Kaizen consulting

Share.

Leave A Reply