Jernej Urbas: “Schneider Electric je pravi partner za kompanije koje prave prve i jednostavne korake ka digitalnoj transformaciji poslovanja”

0

Danas je svaka kompanija – IT kompanija. Realnost je da su rešenja koje je omogućilo cloud računarstvo doprinela neviđenoj skalabilnosti, prilagođavanju potrebama korisnika i smanjenju troškova

Prethodni period potpuno jasno je usmerio na digitalizaciju u svim segmentima života i poslovanja, a stručnjaci su saglasni da nema kome sada nije jasno u čemu su njena prednost i neverovatna nužnost. Jernej Urbas, regionalni direktor prodaje IT divizije kompanije Schneider Electric koja je lider u upravljanju energijom, kao i u oblasti digitalizacije, kaže da je napredak u ovoj oblasti očigledan iz godine u godinu, i da su spremni za rast i zahteve tržišta. Ističe i da su kao kompanija pravi partner za prve i jednostavne korake ka kompletnoj digitalizaciji poslovanja.

IT biznis je definitivno u ekspanziji. Koje domete očekujete da dostignete ove godine?

Kompanija Schneider Electric, u okviru koje je Secure Power segment zadužen za APC portfolio, stavlja izazove naših partnera i korisnika na prvo mesto sa željom da im pomognemo da uz prave alate premoste izazove u svakodnevnom poslovanju. Naš cilj je da u nama vide strateškog partnera i da tako zajedno napredujemo iz godine u godinu. Iz tog razloga, rast koji očekujemo je uvek organski i u skladu s uslovima na tržištu. Zdravstvo i farmacija samo su neke od oblasti u kojima su naša rešenja pokazala visok stepen primenljivosti i efikasnosti, najviše zahvaljujući EcoStruxure IT expert platformi, koja omogućava praćenje IT infrastrukture sa bilo kog mesta u bilo koje vreme.

Koja rešenja od onih kojima se bavite primenjujete u sopstvenom biznisu, a u kojim segmentima biste se istakli kao lider?

Kompanija Schneider Electric veliku većinu svojih proizvoda koristi u svom svakodnevnom biznisu gde god je to moguće. Secure Power segment zadužen je, između ostalog, i za APC portfolio koji ima dugu tradiciju UPS uređaja izuzetno visoke pouzdanosti koju našu korisnici očekuju i na koju su navikli. Ono što bih posebno istakao je relativan novitet. U pitanju je EcoStruxure IT platforma posebno razvijana za potrebe modernog, hibridnog  IT okruženja. U pitanju je alat za daljinsko nadgledanje baziran na cloud-u, koji omogućava korisnicima da dovedu nivo svoje IT infrastrukture na jedan nov, viši nivo po pitanjima nadzora opreme, proaktivnog pristupa osiguravanja visoke dostupnosti celokupne IT infrastrukture, ali i optimizacije troškova. EcoStruxure IT platforma naročito će biti koristan alat za oblasti poput obrazovanja, zdravstva, a široku primenu imaće i u data centrima.

Koja industrijska ili privredna delatnost je, prema vašem mišljenju, vaša specijalnost?

Segment Secure Power je prvenstveno namenjen svim korisnicima kojima je potrebna visoka raspoloživost njihove IT infrastrukture i velika pouzdanost opreme koja se koristi. U našem portfoliju nalazi se većina “pasivne” IT opreme i može da se implementira za kućne korisnike kako bi zaštitili svoje elektronske uređaje, pa sve do projektovanja i opremanja najvećih mogućih data centara. Tako posmatrano, rekao bih da je naša najveća specijalnost da omogućavamo visok nivo pouzdanosti u poslovanju korisnicima kroz dugogodišnje iskustvo i vrhunski kvalitet opreme koju imamo u ponudi.

Da li će, po vašem ličnom mišljenju, ova sadašnja situacija izazvana krizom koja nije primarno ekonomske prirode, uticati na usporavanje digitalne transformacije ili će je, naprotiv, ubrzati?

Verujem da je digitalna transformacija, odnosno modernizacija i optimizacija poslovanja koju omogućuju nove i inovativne tehnologije, nezavisna od svih drugih faktora. Međutim, ovde treba napomenuti da smo, u vanrednoj situaciji koje nam se desila, svi promenili način rada. Za početak, školovanje je bilo online. Firme su radile na remote principu. Pokazalo se koliko smo spremni za ovakav način rada. Očekujem da će firme pristupiti obimnijem investiranju, pogotovo u Edge rešenjima i remote alatima i uslugama, poput EcoStruxure IT platforme koju sam već pominjao, kako bi mogli da obezbede rad zaposlenih u vanrednim situacijama. Brzina implementacije može da bude uslovljena raznima faktorima, ali je nemoguće reći u kom periodu će se transformacija ubrzati ili usporiti. Činjenica je da je inercija promene tradicionalnog poslovanja ka novim i modernim rešenjima jednostavno prevelika da bi bila drastično usporena ili zaustavljena.

Nova rešenja

Od početka godine promovisana su neka nova rešenja, inovacije u oblasti edge računarstva. Tu pre svih mislimo na rešenja u oblasti edge računarstva (micro data centar, ups 3m, kao i modele APC Smart-UPS™line interactive UPS uređaja sa litijum-jonskim baterijama od 230V male dubine). Šta je novo i značajno za korisnike?

Za početak EDGE računarstvo kao relativno novi pokret u današnjem svetu omogućava korisnicima da aplikacije i podatke imaju dostupne na lokacijama gde su ljudi ili oprema koji će ih koristiti. Edge računarstvo dopunjuje računarstvo u oblaku u hibridnom IT okruženju. Dok računarstvo u oblaku koristi centralizovane centre podataka, EDGE računarstvo koristi mikro data centre na ivici mreže gde se podaci koriste i bliže mestu gde se generišu. Kompanija Schneider Electric nedavno je predstavila novi proizvod – EcoStruxure™ 6U nazidni mikro data centar serije C– koji omogućava postavljanje potrebne IT opreme na siguran način na lokacijama gde je oprema i potrebna. Radi se o ormaru kapaciteta 6U koji se na jednostavan način može okačiti na zid, kompatibilan je s većinom moderne IT opreme i ima nosivost od više od 100 kg. Micro Data Centar 6U omogućava instalaciju Netbotz sigurnosnih rešenja kojima će zaštiti opremu i osigurati visok nivo dostupnosti samog sastava zahvaljujući nizu senzora i kamera. Sam ormar ima filtere kako bi pomogao u zaštiti opreme od prašine i dva ventilatora za manje pregrevanje opreme u određenim situacijama. Naš Micro Data Centar 6U idealno se kombinuje sa novom linijom APC Smart-UPS™line interaktivnih UPS uređaja sa litijum-jonskim baterijama od 230V koji nude dosad nezamislive napretke po pitanju servisnih intervala, trajanja baterije i uštede u težini. Ovo celokupno EDGE rešenje savršeno zaokružuje naš Ecostruxure IT Expert software koji će omogućiti jednoj osobi da ima nadzor neograničenog broja lokacija, uvid u rad sve IT opreme koju je moguće povezati na mrežu, i optimizaciju zahvaljujući naprednim machine learning procesima kojima obrađujemo podatke i omogućavamo korisnicima uvid u proverene prakse uz činju pomoć povećavaju pouzdanost svog IT sistema i optimizuju troškove.

Šta je suština edge računarstva i da li je integracija komponenti ključna za funkcionalnost rešenja?

Suština upravo i jeste integracija ključnih komponenti u jedno rešenje koje će biti kompaktno, pouzdano i jednostavno upotrebljivo uz skalabilnost i optimizaciju troškova.

Share.

Leave A Reply