Jelena Stojanović, direktorka Funkcije za marketing i prodaju Telekom Srbije : Još jedan put do “oblaka”

0

Cloud Computing, tehnologija koja omogućuje značajne uštede kompanijama kada je u pitanju IT funkcionisanje, je kroz ponudu Telekoma Srbija i Coming Engineeringa sve prisutnija i na srpskom tržištu. O tome šta sve domaće kompanije mogu da dobiju koristeći ovakav način organizacije svog IT sektora razgovarali smo sa Jelenom Stojanović, direktorkom Funkcije za marketing i prodaju Telekom Srbije, koja je imala zapaženo izlaganje na ovu temu na IDC konferenciji nedavno održanoj u Beogradu.

Glavna IT tema ove godine je svakako Clud Computing. Telekom Srbija, u saradnji s kompanijom Coming, je tržištu ponudio kako virtualnu infrastrukturu tako i određene cloud servise. Šta je bio inicijalni pokretač da Telekom uđe i u ovaj posao?

Kada je Telekom stekao prvo iskustvo sa cloud computingom?

Moje  saznanje, poteklo iz razgovora sa domaćim menadžerima o mogućnosti primene Cloud computinga, govori da su oni još uvek veoma oprezni u donošenju odluka za prelazak na virtuelnu infrastrukturu i korišćenje Cloud usluga. Nabrojite mi nekoliko očiglednih prednosti koje proizilaze iz ovakvo konfigurisanog IT biznis modela?

Pokazalo se da su glavni protivnici cloud computinga u kompanijama upravo IT menadžeri, koji misle da će prebacivanjem IT resursa na Cloud izgubiti posao. Da li je to baš tako?

Kao direktorka marketinga i prodaje  Telekoma Srbija verovatno imate značajne izazove kada je u pitanju komunikacija sa potencijalnim klijentima. Kako im predstavljate glavne benefite ove tehnologije?

Koje ste sve servise spremni da ponudite tržištu u ovom trenutku?

Da li biste mogli da, ilustracije radi, kažete koliko košta neki od paketa, osnovni ili biznis, usluga kroz cloud computing?

Da li se kroz sistem Cloud computinga može uraditi informatizacija osnovnog i srednjoškolskog sistema pri čemu bi nadležno ministarstvo ostvarilo značajne uštede u investicijama, i kolike bi uštede mogle da se ostvare kada bi na cloud prešao veći deo javnog sektora u Srbiji?

Posebno interesantno je da Telekom u ovom trenutku ima potpuno zaokružen potfolio usluga za SMB sektor…

Najosetljivije pitanje, kada je reč o bilo kom obliku cloud computinga, je bezbednost. Da li imate odgovor na ovakve nedoumice?

 

Share.

Leave A Reply