Javno nadmetanje za frekvencije u RATEL-u – Uskoro kreću servisi 4G LTE

0

Nije bilo puno neizvesnosti u nadmetanju za frekvencije u RATEL-u na javnoj aukciji održanoj u sedištu ove organizacije. U kamernoj atmosferi ovog zdanja, učesnici aukcije su kupili po dva frekvencijska bloka od 5 MHz i tako ravnomerno rasporedili ono što je ovom prilikom ponuđeno. Država je tako dobila 21 milion evra a njeni građani i poslovni ljudi priliku da, kroz četvrtu generaciju mobilne telefonije, uživaju u novim tehnološkim mogućnostima kao i u novim servisima koji će im omogućiti da kvalitetnije i lakše obavljaju svoj posao.


Naime, “Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge” ili poznatija kao RATEL, je sprovela postupak javnog nadmetanja za izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje radio-frekvencija u radiofrekvencijskom opsegu 1710-1785/1805-1880 MHz za teritoriju Republike Srbije. Ponude su u roku predviđenom konkursnom dokumentacijom podneli operatori: „Telekom Srbija“ a.d, Vip mobile d.o.o, i Telenor d.o.o.

Otvaranjem finansijskih ponuda utvrđeno je da su sve tri ponude ispravne, sa ponuđenom početnom cenom od 3.500.000 evra za frekvencijski blok od 5 MHz. Tokom javnog nadmetanja nije bilo podizanja cena. Svaki operator je dobio po dva bloka, po ukupnoj ceni od sedam miliona evra. Ukupan iznos od 21 milion evra će biti uplaćen u budžet Republike Srbije u narednih deset dana. Nakon isteka 60 dana od dodele dozvola za frekvencije mobilni operatori će početi sa istovremenim pružanjem usluga na tehnološki neutralnoj osnovi.

„Uvođenje 4G tehnologije u Srbiji može se očekivati od sredine maja,“ najavio je dr Milan Janković, direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge, koji je i vodio javno nadmetanje kao predsednik komisije.

Ovlašćeni učesnici u javnom nadmetanju su bili Predrag Ćulibrk za TELEKOM SRBIJA a.d., Dejan Kastelic za VIP MOBILE d.o.o. i Goran Vasić za TELENOR d.o.o.

Javnom nadmetanju su prisustvovali predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija predvođeni ministrom Rasimom Ljajićem, kao i generalni direktori sva tri operatora.

Published by IT Exclusive News on februar 23, 2015 | 67 Comment

Share.

Leave A Reply