Izgradnja bezbednosne kulture: osnova bezbedne organizacije

0

Kreiranje jake odbrane sajber bezbednosti za bilo koju organizaciju zahteva mnogo važnih elemenata. Svi znaju da je snažan firewall esencijalna prva linija odbrane. Najsavremeniji softver za nadgledanje vaših mreža, koji idealno uključuje softver pokretan veštačkom inteligencijom za identifikovanje i odbijanje potencijalnih napada čim oni stignu do vaše mreže, takođe je od ključnog značaja. I trebalo bi da insistirate da samo odobreni uređaji sa najnovijim bezbednosnim softverom imaju pristup vašoj mreži. Sve ovo su osnove bezbednosti.

Autor: Doug Fisher, Chief Security Officer, Lenovo

Ipak, najvažniji element za vašu zaštitu od sajber napada jesu vaši ljudi, a ne samo vaši bezbednosni timovi. Jasno je da želite iskusne, talentovane i fokusirane ljude u svojim bezbednosnim timovima, koji obezbeđuju da sve gore navedene zaštite budu postavljene i potpuno operativne. Ali istina je, da biste zaista bili bezbedni, potrebno je da svaka pojedinačna osoba u vašoj organizaciji – od prodaje, preko finasija do ljudskih resursa i CEO-a – zna svoju ulogu u održavanju bezbednosti organizacije. A da bi se to postiglo, treba da izgradite snažnu bezbednosnu kulturu.

Tema Meseca svesti o sajber bezbednosti – „Sagledajte sebe u sajberu“ (“See Yourself in Cyber”) u skladu je sa dva važna aspekta snažne sajber bezbednosti. Prvi je da je svim industrijama potrebno više kvalifikovanih, talentovanih ljudi da bi sajber bezbednost smatrali karijerom. Bezbednosne pretnje nastavljaju da rastu i po obimu i po ozbiljnosti, pa svet treba da se fokusira i ulaže u izgradnju i jačanje talenata u sajber bezbednosti. Ali, ja  tvrdim da je drugi deo – da svi znaju kako mogu da budu deo jačanja sajber bezbednosti – podjednako važan i od suštinskog značaja tamo gde je bezbednosna kultura snažna.    

Tekst u celosti možete pročitati u digitalnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply