IT i okruženje: “Ozelenjavanje” SaaS-om

0

Prema globalnoj anketi u kojoj je učestvovalo hiljadu menadžera iz 15 zemalja, rađenoj pre nekoliko godina, zeleni IT je postao “suštinski” za organizacije širom sveta. Oko 97 % njih ima ili razvija ovu strategiju, a uvođenje ekoloških standarda našlo se na vrhu liste 10 načina kako da se poveća ROI (povraćaj investicija) bez zapošljavanja novih ljudi. O ekološkim standardima se sve više razmišlja kao o načinu postizanja velikih ušteda sa malo ulaganja, unapređenja poslovanja, ali i očuvanja ugrožene planete. U članku koji sledi pokazaćemo kako jedan od segmenata ITa – Sotware as a Service (SaaS) može uticati na to da svoje poslovanje prilagodite ekološkim standardima i uštedite energiju, vreme i novac.

Kako pojedinci i organizacije unapređuju svoje razumevanje uticaja kompjuterske tehnologije na okruženje, koncepti kao što su “zeleni IT” i korporativna odgovornost dobijaju sve veću važnost i vrednost. Uskoro, jednačine kao što su ukupni troškovi vlasništva (total cost of ownership) i povraćaj investicija (ROI), biće zauvek zamenjene razmišljanjima u vezi sa potrošnjom energije, stopom emisije ugljenika i sveukupnom ekološkom efikasnošću i uticajem na okolinu.

SaaS predstavlja model raspodele softvera u kojem provajder servisa licencira aplikaciju konzumentu ili korporativnom entitetu da je koristi kao “servis na zahtev”. U praksi, SaaS se poistovećuje sa “hostovanim servisom”.  SaaS provajderi mogu hostovati takve aplikacije na sopstvenim veb serverima, ili mogu ugovoriti servisne operacije sa trećim licima koja, u njihovo ime, upravljaju veb serverima. SaaS ponude pokrivaju spektar današnjih softvera i servisa i uključuju sve – od customer relationship managementa (CRM), preko linije poslovnih aplikacija (platni spisak, popis, knjigovodstvo…), do prenosa poruka, veb sigurnosti i upravljanja informacijama i uređajima.

Benefiti od SaaSa su mnogobrojni i različiti. Tradicionalno, primarna vrednost SaaSa je u smanjenju administrativnih i troškova uključenih u instalaciju, implementaciju i podršku inokosnom (standalone) softveru. Prednosti korišćenja SaaSa su, između ostalog, sledeće: nije potreban hardver ili softver koje je potrebno kupovati i održavati, brza implementacija, lako upravljanje (nadgradnje su automatske i obavlja ih vendor), dostižni i predvidivi troškovi…

U kontekstu zelenog ITa, nova perspektiva osvetljuje ove prednosti sa različitih aspekata dobiti. Bez hardvera koji je potrebno kupovati i pokretanja sopstvenog softvera, energija za napajanje tog hardvera i pokretanje softvera postaje nepotrebna ili značajno smanjena…

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply