Intervju sa Vintom Serfom: Do kraja osamdesetih internet je bio akademska tema

0

Mali je broj poznavalaca informacionih tehnologija kojima ime Vint Serf (Vinton Cerf) ne zvuči poznato. Neko će ga nazvati pionirom ili ocem interneta, neko internet evanđelistom kompanije Gugl, neko će pomenuti anegdotu da je lik Arhitekte iz popularnog filma Matriks inspirisan upravo Vintom… Drugi će, pak, reći da je najpoznatiji po tome što je zajedno sa Bobom Kanom dizajnirao jedan od najvažnijih internet protokola – TCP (Transmission Control Protocol).

Fondacija “Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS) imala je jedinstvenu priliku da organizuje i zabeleži razgovor sa Vintom Serfom, u kom se priseća ne samo razvoja protokola zahvaljujući kojima postoji internet kakav znamo, već razmatra i sa kakvim se izazovima susreće internet danas.

Tokom razgovora sa Desiree (Željkom) Milošević, predsednicom Upravnog odbora Internet društva Srbije (ISOC Chapter Serbia), Vint je govorio o TCP protokolu koji je sa Bobom Kanom dizajnirao 1973. godine i o periodu razvoja između 1973. do 1983. godine u kojoj je zvanično „uključen“ internet. Objasnio je kako je funkcionisao ARPANET projekat, iniciran 1969. a koji je trebalo da testira teoriju o tehnologiji paketnog prenosa; kako je korišćena telefonska i satelitska komunikacija pri izgradnji mreže i kako je potonja omogućila povezivanje sa tačkama u Evropi tokom osamdesetih godina. Pominjao je rad Tima Berners-Lija u CERN-u i hipertekst protokol, nastanak svetske komunikacione mreže, prvog veb-pregledača „Mozaik“, „dot bum“ fenomen – ulaganje kapitala u sve što ima veze s internetom.

Nakon otvaranja svetske mreže najviše ga je iznenadila ogromna količina sadržaja koju su ljudi stavljali na veb, i to iz želje da podele znanje, jer nije bilo materijalne satisfakcije. Potreba za indeksiranjem mnoštva sadržaja dovela je do razvoja pretraživača kao što je AltaVista, potom Gugl i drugi.

Objasnio je kako su institucije važne za upravljanje internetom nastale iz potrebe, počevši od ICANN-a, IETF-a, Internet društva i drugih. Prateći hronologiju razvoja, svaka je osnivana onda kada je postojala potreba da se neki problem reši ili da se znanju i resursima pristupi na sistematičan način.

Govoreći o dobu u kom živimo, rekao je da je internet prodro vrlo duboko u svakodnevni život i da je potrebno da funkcioniše po pravilima  koja će pomoći da se prevaziđu potencijalne opasnosti, ali sačuvaju sve prednosti koje zahvaljujući internetu uživamo.

Intervju sa Vintom Serfom „Vintov pogled na internet danas“ dostupan je na Jutjub kanalu RNIDS-a.

Vint Serf je izuzetno aktivan u međunarodnoj zajednici i čest govornik na konferencijama. Publika prošlogodišnje konferencije RSNOG koju organizuje Grupa mrežnih operatora Srbije (RSNOG – RS Network Operators’ Group), imala je prilike da sluša njegovo izlaganje na temu Zero Trust modela. Ovogodišnji RSNOG, čiju realizaciju podržava RNIDS, biće organizovan 30. novembra, a publika će imati prilike da onlajn prati konferenciju koja iz godine u godinu okuplja domaće i inostrane stručnjake koji nude svoja iskustva, razmišljanja i predloge kako da internet bude brži, pouzdaniji i bezbedniji.

Share.

Leave A Reply