Internet ulazi u sve pore našeg života — u mobilnim telefonima još brži, a dolazi i do veš mašine

0

U Beogradu se održao 12. Mobile Monday događaj na kome se govorilo o značaju interneta za život pojedinaca, ali i kreiranju novih globalnih poduhvata iz Srbije

U prepunoj sali KC Grada okupio se veliki broj poznavaoca i entuzijasta mobilnih tehnologija da u okviru globalnog događaja Mobile Monday čuje novosti o razvoju mobilnog interneta u Srbiji, unošenja interneta u svakodnevne stvari (poput veš mašine ili ulaznih vrata) i ambiciji “internet za sve”.

Srbija ide u korak za svetom i “surfovanje” sa mobilnog telefona skoro pa uzima primat, mnogi servisi postoje samo kao mobilne aplikacije, a sms-ovi i mrežni telefonski pozivi postaju sve ređi i zamenjuju se raznim komunikacijskim platformama poput Vibera, Whatsappa i sl.

Imajući sve ovo na umu, Nemanja Žilović i Srđan Dankulov, direktori u Telenoru pružili su i svojevrsnu retrospektivu razvoja mobilnog interneta u Srbiji koja je nedavno krunisana 4G mrežom, ali i analizom kako će ova unapređena mreža uticati na dalje korišćenje mobilnog interneta i interneta generalno.

U našoj zemlji tek više od polovine stanovništva koristi internet (u SAD je to 85%) i ostaje veliki segment tržišta koji treba pokriti. Sigurno je da će sve veći broj ljudi to raditi kroz svoje pametne mobilne telefone. Telenor želi kroz svoje usluge da doprinese bržem rastu srpske populacije “na mreži”, pa su otkrili i detalje ambicije “internet za sve” i koji su to preduslovi da bi ostvarili ovaj cilj.

Drugi deo događaja bio je posvećen razvoju tzv. interneta stvari, a da i stariji uređaji mogu da se opamete pokazao nam je Nikola Petković, inženjer iz Beograda, koji je pustio muziku u prostoru sa 15m udaljenosti, a zatim i čak podesio da se pusti svaki put kada neko uđe u određeni deo prostora (zamislite da je to vaša soba i da kada god uđete dočeka vas vaša omiljena pesma). Nikola je predstavio prisutnima i kako se ovo može preneti na druge uređaje i na koji način možete da učiniti vaš životni i poslovni prostor pametnijim tako što ćete ga povezati na internet — daljinska kontrola grejanja i bojlera ili paljenje rerne.

Po završetku događaja publika i predavači su se zadržali na druženju i neformalnoj razmeni ideja, a posebno upečatljivi bili su mladi preduzetnici i inovatori koji su razgovarali o različitim novim servisima koji bi mogli da se oslone na kapacitete 4G mreže i na taj način kreiraju i nove preduzetničke poduhvate, okrenute kako lokalnom tako i globalnom tržištu.

 

Share.

Comments are closed.