HP Moonshot: Revolucionarni pristup projektovanju servera

0

Sistem HP Moonshot predstavlja revolucionarni pristup projektovanju servera putem kojeg se ispunjavaju potrebe za brzom obradom podataka, veličinom sistema i specijalizacijom za pojedine aplikacije, što je sve neophodno radi uspostavljanja novog IT pristupa koji se uspostavlja oko trendova kao što su mobilni uređaji, cloud sistemi, društveni mediji i obrada velikih količina podataka.

Ideja iza HPovog sistema Moonshot je jednostavna  pripremiti servere koji su prilagođeni specifičnoj nameni i obimu potreba, uz upotrebu energetski efikasnih procesora, radi postizanja radikalnih ušteda struje, prostora i troškova.

Novi IT pristup

U današnje vreme se u skoro sve vrste uređaja ugrađuju moćni procesori, dok su operativni sistemi za te uređaje istovremeno mali i dovoljno moćni tako da mogu da se prilagode za različite potrebe.

Milijarde povezanih uređaja, za koje se najčešće koristi pojam Internet of Thing, prikupljaju i obrađuju informacije, odnosno pružaju usluge, dok ostvaruju interakciju sa drugim podacima. Ne govorimo samo o pametnim telefonima i tablet uređajima, već i o milionima senzora koji prikupljaju podatke, kao i o direktnoj nezavisnoj komunikaciji između uređaja (M2M komunikacija).

Internet of Things kompanijama daje nove načine da se razlikuju na tržištu, da prodube odnose sa svojim korisnicima, kao i da se podstaknu rast i profitabilnost, dok zauvek menjaju način na koji potrošači i kompanije komuniciraju. Da bi se to ostvarilo neophodan je novi pristup projektovanja servera koji može ponuditi nova, inovativna rešenja onom brzinom koja je kompanijama potrebna, uz postizanje neophodne veličine sistema i optimalne efikasnosti.

Pre sistema Moonshot jedini način za ostvarivanje takvih zahteva bilo je pokretanje velikog broja tradicionalnih x86 servera opšte namene. Uz virtuelizaciju, x86 tehnologija kreira efikasnu infrastrukturu za većinu poslovnih aplikacija, ali ona nije predviđena za veće obime rada, zbog čega nije održiva po pitanju potrošnje struje i zauzeća prostora u data centru…

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply