Godišnje istraživanje „Cyber Protection Week“ ukazalo na post-pandemijski paradoks: Više rešenja ne donosi bolju zaštitu

0

I pored toga što 80% kompanija koristi istovremeno i do deset različitih IT sigurnosnih rešenja, više od 50% njih iskusilo je prošle godine zastoj u radu zbog gubitka podataka

Acronis, globalni lider na polju sajber sigurnosti, objavio je zaključke iz svog drugog godišnjeg istraživanja Cyber Protection Week, koje je otkrilo opasan diskonuitet između potreba organizacija da zaštite svoje podatke i neefikasnih investicija koje su realizovane kako bi se ostvario taj cilj.

Kompanije su u 2020. godini kupovale nove sisteme kako bi omogućile i osigurale rad na daljinu tokom COVID-19 pandemije. Međutim, te investicije se nisu isplatile. Globalno istraživanje je otkrilo da 80% kompanija sada koristi istovremeno i do 10 rešenja za zaštititu podataka i podizanje nivoa IT bezbednosti, ali više od polovine tih organizacija je prošle godine pretrpelo neočekivane zastoje u radu zbog gubitka podataka.

Rezultati godišnjeg istraživanja kompanije Acronis, u kome je učestvovalo 4.400 IT korisnika i profesionalaca na šest kontinenata, razbili su mit da će jednostavno dodavanje rešenja rešiti problem sajber sigurnosti i zaštite podataka. Ne samo da investicije nisu donele dodatnu zaštitu, već su u mnogim slučajevima pokušaji upravljanja zaštitom kroz više različitih rešenja dodatno povećali kompleksnost a smanjili vidljivost za IT timove, što je dovelo do povećanja rizika.

„Ovogodišnje istraživanje ’Cyber Protection Week’ jasno pokazuje da više rešenja ne donosi veću zaštitu, jer je korišćenje zasebnih alata za rešavanje pojedinih vrsta izloženosti složeno, neefikasno i skupo“, rekao je Sergej „SB“ Belusov, osnivač i izvršni direktor kompanije Acronis. „Ova otkrića potvrđuju naše uverenje za pametniji pristup sajber zaštiti koji objedinjuje zaštitu podataka, sajber bezbednost i upravljanje krajnjim tačkama.“

Raskorak u znanju doprinosi IT izazovima

Komplikovanje stvari – postoji značajan jaz u svesti među korisnicima i IT profesionalcima o tome koje su im mogućnosti IT i sajber bezbednosti dostupne, što može dovesti do toga da izgube dragoceno vreme, novac i sigurnost.

 • 68% IT korisnika i 20% IT profesionalaca ne bi znali da li su njihovi podaci izmenjeni bez njihovog znanja, jer njihovo rešenje otežava utvrđivanje takve vrste neovlašćenog pristupa.
 • 43% IT korisnika ne znaju da li njihov anti-malver softver zaustavlja pretnje „nultog dana“, zato što njihovo rešenje ne čini te informacije lako dostupnim. Lak pristup takvim podacima na polju sajber bezbednosti je presudno za osiguravanje zaštite podataka.
 • Šokantnih 10% IT profesionalaca ne znaju da li njihova organizacija podleže propisima o privatnosti podataka. Ako odgovorni za obezbeđivanje privatnosti podataka ne znaju da su krivi, oni ne mogu primeniti strategije ili proceniti rešenja potrebna za rešavanje zahteva. To neznanje izlaže kompanije ogromnom riziku od velikih kazni zbog mogućih kršenja propisa u 2021. godini.

Za svakoga ko koristi više rešenja za rešavanje svojih potreba za IT infrastrukturom i sajber bezbednošću, nedostatak transparentnosti takvih informacija samo pogoršava stvari. Ne samo da se mora zapamtiti šta koje rešenje pruža, već se neprestano prebacuju između konzola kako bi pronašli detalje koji su im potrebni – što dovodi do neefikasnosti i propuštenih uvida.

Acronis je odavno prepoznao troškove, efikasnost i bezbednosne izazove koji proizlaze iz upotrebe više rešenja, zbog čega je ova kompanija pionir na polju sajber zaštite, integrišući vrhunsku sajber bezbednost, najbolja backup rešenja i upravljanje krajnjim tačkama u jedno rešenje. Provajderi objedinjenih servisa mogu da grade svoje IT usluge na Acronis Cyber Protect Cloud, dok preduzeća mogu da dobiju iste objedinjene mogućnosti sa lokalnim rešenjem Acronis Cyber Protect 15.

Pojedinci nemarno pristupaju zaštiti

Istraživanje je takođe otkrilo zapanjujuće nemaran pristup zaštiti podataka među IT korisnicima.

 • 83% IT korisnika provelo je više vremena na svojim uređajima prošle godine, ali je samo polovina njih preduzela dodatne korake da zaštiti te uređaje.
 • 33% priznaje da svoje uređaje nije ažuriralo najmanje nedelju dana nakon što je obavešteno o postojanju „zakrpa“.
 • 90% IT korisnika prijavilo je da pravi rezervne kopije, ali 73% je nepovratno izgubilo podatke barem jednom, što sugeriše da ne znaju kako se prave rezervne kopije ili da ih pravilno oporave.

Napori pojedinaca da zaštite svoje podatke ne idu u korak sa pretnjama, što je verovatno posledica lažnih pretpostavki (kao što je verovanje da Microsoft 365 pravi rezervne kopije njihovih podataka) ili se oslanjanja na automatska rešenja.

Pojedinačni IT korisnici mogu da dobiju istu integrisanu sajber zaštitu kao provajderi objedinjenih servisa i IT profesionalci pomoću Acronis True Image 2021, prvog rešenja za ličnu sajber zaštitu koja u jednom paketu donosi anti-malver sa poboljšanom veštačkom inteligencijom i nagrađivano rešenje pravljena rezervnih kopija.

„Cyber Protection Week“ stavke

Izazovi zaštite i osiguravanja podataka, aplikacija i sistema i dalje će rasti u postpandemijskom svetu. Da bi osigurao zaštitu podataka, Acronis preporučuje pet jednostavnih koraka:

 • Napravite rezervne kopije važnih podataka. Čuvajte rezervne kopije u više primeraka – uključujući jednu lokalnu kopiju za brzi oporavak i jednu van oblaka kako biste bili sigurni u oporavak ako katastrofa uništi vaše kopije.
 • Ažurirajte svoje operativne sisteme i aplikacije. Zastarelim sistemima i aplikacijama nedostaju bezbednosne ispravke koje sprečavaju sajber kriminalce da dobiju pristup podacima. Potrebna je redovna instalacija novih „zakrpa“ kako bi se izbeglo eksploatisanje.
 • Izbegavajte sumnjive e-mail adrese, linkove i priloge. Većina infekcija zlonamernim softverom rezultat je tehnika socijalnog inženjeringa koje varaju pojedince, koji ne sumnjaći otvaraju zaražene priloge e-pošte ili kliknu na linkove koji vode do veb lokacija na kojima se nalazi zlonamerni softver.
 • Instalirajte antivirusni, anti-malver i anti-ransomver softver kojiomogućava automatsko ažuriranje, tako da vaš sistem bude zaštićen od malvera.
 • Razmislite o prihvatanju jedinstvenog rešenja za sajber zaštitu kako bi imali centralno upravljanje i integrisanu zaštitu koji su potrebni za ispunjavanje današnjih IT zahteva.
Share.

Leave A Reply