Fotoaparat punog formata koji staje na dlan – novi Sony RX1R II

0

Stigao je novi član Sony porodice najkompaktnijih fotoaparata na svetu! Model RX1R II (DSC-RX1RM2) iz čuvene Cyber-shot RX serije donosi unapređene tehnologije koje pružaju najbolji kvalitet slike u odnosu na sve prethodne Sony kompaktne fotoaparate.

Model RXR1 II poseduje Exmor R CMOS senzor punog formata od 35mm i rezolucije od približno 42,4 efektivna megapiksela, kao i moćni BIONZ X procesor slike. Zajedno, ove dve tehnologije postižu najbolju rezoluciju i najveću osetljivost (ISO 100-25600, uz mogućnost proširenja 50 – 102400 pri fotografisanju) sa širokim dinamičkim opsegom. Strukturu senzora sa pozadinskim osvetljenjem čine prošireno strujno kolo i provodnici od bakra, koji omogućavaju do 3,5 puta brže performanse u odnosu na model RX1R.

Veliki otvor blende objektiva ZEISS Sonnar T* F2 35mm posebno je dizajniran tako da se savršeno uklapa sa senzorom i omogućava impresivnu oštrinu slike, od centra slike do uglova. Objektiv takođe poseduje jedinstveni makro prsten za fokusiranje objekata na blizini od samo 14 cm, kao i devet lopatica za glatki bokeh efekat pri najčešće korišćenim otvorima blende.

Još jedna prednost ovog fotoaparata je objektiv sa fiksnom žižnom daljinom, koji omogućava pozicioniranje senzora i objektiva tako da se u potpunosti iskoristi visoka rezolucija senzora. Što su ove dve komponente bliže, to je širi ugao kroz koji svetlost može da prođe kroz objektiv i dođe direktno do senzora, pa su dobijene fotografije bogatije detaljima i rezolucijom. Takođe, za razliku od fokalnog zatvarača karakterističnog za fotoaparate sa zamenjivim objektivima, model RX1R II koristi centralni zatvarač, koji osim značajno manje veličine tela, omogućava i brzinu sinhronizacije blica od 1/2000 sekundi.

Ovaj fotoaparat takođe nudi nekompresovani 14-bitni RAW format koji koristi prednosti širokog dinamičkog opsega senzora, dok istovremeno podržava postojeći kompresovani format.

Model RX1R II je prvi u Sony RX seriji kompaktnih fotoaparata sa brzim, hibridnim autofokusom. Senzor odlikuje široka pokrivenost, sa 399 autofokusnih polja sa faznom detekcijom koja pokrivaju oko 45 odsto površine slike – što je najšira pokrivenost autofokusom kod digitalnih fotoaparata sa senzorom punog formata. U kombinaciji sa 25 autofokusnih polja sa detekcijom kontrasta, postiže se za 30 odsto veća brzina autofokusa u poređenju sa prethodnim RX1 modelima. Osim toga, adaptiran je napredan algoritam za detekciju pokreta koji omogućava superiorno praćenje subjekata u pokretu i dozvoljava aktiviranje neprekidnog servo AF-C režima koji precizno prati objekat posle fokusiranja. Takođe, moguće je dostizanje brzine do 5 kadrova u sekundi u režimu uzastopnog snimanja sa autofokusnim praćenjem. Autofokus je unapređen i brojnim podešavanjima autofokusnih polja, među kojima je izbor između centralne, široke ili fleksibilne tačke, kao i opcija Eye AF i mogućnost zaključavanja autofokusa.

Autofokus fotoaparata poseduje i prvi prilagodljivi optički niskopropusni filter na svetu koji daje mogućnost ručnog podešavanja između rezolucije slike i prisutnosti moire efekta ili pogrešne boje. U zavisnosti od preferencija korisnika, dostupne su tri opcije za podešavanje autofokusa. Opcija „isključeno“ je pogodna kada je prioritet rezolucija, „standardno“ uspostavlja balans između rezolucije i uklanjanja moire efekta i pogrešne boje, dok opcija „visoko“ stavlja veći naglasak na smanjivanje pomenutih zakrivljenja i nepravilnosti. Model RX1R II spaja odlike dva fotoaparata u kompaktno telo, model sa i bez niskopropusnog optičnog filtera, pa korisnici mogu da postignu željeni kvalitet slike u zavisnosti od objekta. Dostupna je i mogućnost breketinga (fotografisanje iste scene više puta sa različitim podešavanjima) sa niskopropusnim filterom.

Model RX1R II je prvi uređaj u RX seriji koji poseduje i sklopivo XGA OLED Tru-Finder tražilo za fotografisanje u nivou očiju, koje se može izvući i vratiti pritiskom na jedno dugme, a takođe je ugrađeno tako da je minimalno promenjena veličina tela u odnosu na prethodne modele. Odlikuju ga ZEISS T* premaz i četiri elementa od stakla, uključujući dva asferična sočiva, koja zajedno dostižu uvećanje od 0,74x i jasnu vidljivost od ugla do ugla sa minimalnom šumom. Novi fotoaparat takođe poseduje LCD WhiteMagic ekran tip 3.0 sa 1,2 miliona tačaka koji može da se pomeri nagore za 109 stepeni i nadole za 41 stepen, čime se omogućava fotografisanje iz još više uglova i pozicija.

Fotoaparat RX1R II poseduje napredni senzor i procesor koji pružaju izuzetno detaljne video materijale sa niskim nivoom šuma. Ovaj model podržava full HD 1920×1080 snimanje sa brzinama smenjivanja kadrova od 60p, 30p ili 24p sa upotrebom XAVC S video formata.

Novi RX1R II fotoaparat je takođe kompatibilan sa Wi-Fi i NFC standardima, kao i sa Sony PlayMemories Mobile aplikacijom i rastućim brojem Sony PlayMemories Camera aplikacija.

Share.

Comments are closed.