Foto-konkurs „Viki voli Zemlju 2015“

0

Vikimedija Srbije i Vikipedija na srpskom jeziku, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, organizuju nagradni foto-konkurs „Viki voli Zemlju”, od 1. do 30. juna 2015. godine, sa ciljem prikupljanja fotografija zaštićenih prirodnih dobara (nacionalni parkovi, rezervati, područja i dr.) širom Srbije.

Srbija ima veliki broj zaštićenih prirodnih celina i dobara, ali su ona najčešće nepoznata i nedostupna javnosti. Cilj projekta je, s jedne strane, fotografisati pod slobodom licencom što više prirodnih spomenika, a sa druge strane doprineti povećanju javne svesti o očuvanju prirode.

vikimedija srbijeU takmičenju mogu učestvovati svi registrovani korisnici Vikipedije na srpskom jeziku, koji treba da postave fotografije na Vikimedijinu multimedijalnu ostavu. Fotografije moraju biti načinjene pre ili tokom trajanja konkursa.

Stručni žiri Zavoda za zaštitu prirode Srbije odabraće tri najbolje fotografije koje će biti nagrađene vikendom za dve osobe u Velnes centru Kablar, sa obilaskom Ovčarsko-kablarske klisure i vožnjom katamaranom (u organizaciji Turističke organizacije Čačka), biciklom i dvogledom.

Fotografije će, pored dostupnosti na Vikimedijinoj ostavi, biti predstavljene javnosti i kroz izložbe u gradovima Srbije.

viki voli zemljuFoto-konkurs „Viki voli Zemlju” (Wiki Loves Earth – WLE) je međunarodno godišnje takmičenje koje se organizuje u 26 zemalja. Takmičenje je prvi put održano 2013. godine u organizaciji Vikipedije na ukrajinskom jeziku. Prošle godine je na globalnom nivou više od tri hiljade učesnika poslalo preko 70 hiljada fotografija, a do sada je pristiglo preko 50 hiljada fotografija iz celog sveta.

„Viki voli Zemlju” se u Srbiji realizuje drugu godinu za redom, nakon uspešnog prošlogodišnjeg konkursa na koji je pristiglo skoro 800 fotografija od 40 učesnika, koje su prezentovane na izložbama u Beogradu, Pančevu, Kraljevu i Nišu.

Više informacija o konkursu možete pronaći na sajtu: http://wle.wikimedia.rs/.

Više informacija o međunarodnom projektu „Viki voli Zemlju“ možete pronaći na zvaničnoj stranici konkursa: http://wikilovesearth.org.

Pobedničke fotografije iz 2014. godine možete pogledati na: http://wle.wikimedia.rs/winners.

Sve fotografije pristigle na konkurs 2014. godine možete pogledati na: https://commons.wikimedia.org/wiki/Campaign:wle-rs.

 

Share.

Comments are closed.