Fondacija RNIDS je ovogodišnji domaćin centralnog Dana Univerzalne prihvatljivosti (UA Day) 2024

0

Događaj se organizuje širom sveta, a krovni će biti 28. marta u Beogradu.

Na pomenutom dešavanju, okupiće se stručnjaci za internet i tehnologije sa različitih krajeva sveta sa ciljem da razmotre sledeća pitanja:

  • Šta je to Univerzalna prihvatljivost i zašto nam je potrebna?
  • Da li internet domeni i imejl adrese mogu da „govore“ još neki jezik osim engleskog?
  • Kada će i na koji način biti ukinute barijere zbog kojih internet još uvek ne pruža svim korisnicima globalno svoj pun kapacitet?
  • Zašto je Univerzalna prihvatljivost šansa ne samo za društveni već i ekonomski razvoj?

Događaj se organizuje pod okriljem Internet korporacije za dodeljene nazive i brojeve (ICANN), u partnerstvu sa RNIDS-om i volonterskom Radnom grupom za Univerzalnu prihvatljivost (UASG).

Program konferencije i registracija: uaday.rs

O Univerzalnoj prihvatljivosti:  

Univerzalna prihvatljivost je tehnički zahtev kojim se osigurava da svi validni nazivi domena i imejl adrese, bez obzira na pismo, jezik i broj karaktera koji ih čine, budu jednako prihvaćeni od strane svih internetom omogućenih aplikacija, uređaja i sistema. Smatra se osnovnim zahtevom za dalju ekspanziju interneta. Od 2009. godine, pejzaž naziva domena se znatno promenio, imajući u vidu povećanje broja domena najvišeg nivoa (TLD), broja karaktera i pisama koja se koriste za domene najvišeg nivoa (na primer .photography, .网址, .شبكة, .срб). Međutim, brojni softveri i aplikacije i dalje za proveru validnosti naziva domena i imejl adrese koriste zastarela pravila.

Share.

Leave A Reply