FABRIKA ZNANJA: Edukativni IT program kompanije Comtrade i ove godine u Podgorici

0

U Podgorici se 22. i 23. septembra održavaju “Otvoreni dani nauke” u okviru kojih će kompanija Comtrade održati i svoju sedmu Fabriku znanja, događaj koji inspiriše nove generacije, na kojem će osnovci i srednjoškolci imati prilike da se detaljnije upoznaju sa svetom informacionih tehnologija.

logo FZ 2015Fabrika Znanja pokrenuta je 2009. godine u Beogradu na inicijativu Comtrade grupacije, a u Podgorici se održava peti put, i to pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije Republike Crne Gore, kao i uz podršku vodećih svetskih proizvođača hardvera i softvera.

Ovaj edukativni IT događaj održaće se na Univerzitetu Donja Gorica, a do sada je kroz Fabriku znanja kompanije Comtrade u zemljama Regiona prošlo više od 17.000 učenika. Ove godine očekuje se da će Fabriku znanja posetiti više od 2.000 đaka iz Berana, Bijelog Polja, Šavnika, Žabljaka, Budve, Cetinja, Podgorice, Danilovgrada, Bara, Pljevlja, Nikšića, Kotora i dr., a u otkrivanje sveta informacionih tehnologija pomoći će im predavači sa zapaženim karijerama u raznim naučnim i IT oblastima, prenoseći im svoja znanja kroz živopisne primere i praktične demonstracije.

S obzirom na to da je 2015. godina Međunarodna godina svetlosti,  izložbeni deo biće posvećen upravo Fotonici, a za njega je zadužen Centar za Fotoniku iz Beograda. Đaci će tako imati prilike da se kroz mnoštvo edukativnih i zanimljivih sadržaja upoznaju sa istorijom fotonike i njenoj primeni u savremenim tehnologijama.

Pored ove glavne teme učenici će imati priliku da prisustvuju i radionicama kao što su “Zdravi na internetu”, “Kako likovi iz video-igara dobijaju život”, “Šta je Internet i kako funkcioniše?”, da čuju predavanja “Kakvu perspektivu imaju mladi u IT industriji?”, “Lično brendiranje na Internetu na putu do zaposlenja”,“Alati i znanja koji su potrebni za izradu web sajta”, “Boje – da li stvarno postoje?”, “Šta je virtuelna stvarnost?” … i mnoga druga, a moći će da učestvuju i brojnim kvizovima u kojima pored znanja mogu steći i vredne nagrade.

Na svečanom otvaranju pored velikog broja đaka, zvanica, poslovnih partnera, očekuje se i dolazak visokih zvanica, među kojima će biti: Potpredsednik Vlade Crne Gore i Ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, prof. dr. Vujica Lazović, Ministarka nauke, prof. dr. Sanja Vlahović, Potpredsednik Vlade Crne Gore, predsenik grupacije Comtrade, Veselin Jevrosimović i Rektor Univerziteta Donja Gorica prof. dr. Veselin Vukotić.

Share.

Comments are closed.