Evolucija u gledanju fudbalskih mečeva

0

Next Generation Sports Network – NGSN

Uz pomoć Microsoft Azure Media Services mali start-up uspeo je da ostvari veliki san i pokrene globalnu sportsku mrežu.

Sportska mreža nove generacije (Next Generation Sports Network – NGSN) je start-up koji je želeo da međunarodne fudbalske utakmice učini dostupnim uživo ili na odloženo gledanje ljubiteljima „najvažnije sporedne stvari na svetu”. Za novi korak u evoluciji gledanja sporta putem interneta bilo je potrebno obezbediti niz rešenja. Uz Microsoft Azure i podršku Microsoft Services, NGSN je uspeo da izgradi globalnu mrežu za prenose za samo šest meseci – što je samo delić vremena potreban za razvoj rešenja.

Pre lansiranja NGSN mreže, ljubitelji fudbala imali su ograničen pristup prenosima utakmica. Kako se igraju u unapred utvrđenom terminu i često se ne repriziraju, većinu međunarodnih utakmica televizije ne prenose, pa čak ni u okviru skupih sportskih paketa na kablovskim kanalima.

Generalni direktor i predsednik NGSN Heri van Štrojn (Harry van Streun) je odlučio da to promeni. Prvo je obezbedio pravo prenosa utakmica iz sedam glavnih evropskih i južno-američkih liga. A njegov krajnji cilj bio je da omogući ljubiteljima fudbala 24-časovnu onlajn sportsku mrežu koja nudi HD prenose uživo i odloženo gledanje čitavih fudbalskih utakmica u okviru svih ovih liga putem interneta – prvi put u industriji.

Izazov je predstavljalo to što su u to vreme mali tim NGSN činile samo četiri osobe sa nedovoljno tehničkog znanja o emitovanju programa putem interneta. Čak i sa pravim partnerima, izgradnja ovakve globalne mreže za prenose mogla je da potraje i godinu dana, pa čak i više.

Štrojn je želeo ne samo živi prenos u roku od nekoliko meseci, već čitavu infrastrukturu spremnu da servisira milione pretplatnika širom sveta.

Microsoft Azure  za fudbal bez ograničenja

Kako bi ostvario svoj ambiciozni plan Štrojn se okrenuo Majkrosoftu i Azure klaud uslugama. Majkrosoftov tim je već imao dokazano iskustvo u ovoj oblasti s obzirom da je pomogao da se preko Azure napravi mreža prenosa uživo za Zimske olimpijske igre u Sočiju.

“Mogućnosti  usluga dostupnih u Azure je bila mnogo veća nego što sam mogao i da pretpostavim. Azure nam je obezbedio sveobuhvatnu medijsku platformu koja je omogućila da isporučimo veoma kompleksno rešenje za veoma kratko vreme. Ovakav projekat bi u suprotnom trajao godinu dana a mi smo ga isporučili u roku od 6 meseci” rekao je van Štrojn.

Majkrosoftov tim je brzo počeo da radi na sveobuhvatnoj arhitekturi. Kako bi obezbedio neophodan nivo fleksibilnosti razvoja i proširivosti, tim je koristio Microsoft Azure Media Services – sveobuhvatno rešenje od početka do kraja osmišljeno da smanji troškove integracije više proizvoda i posrednika.

Kompletna studija slučaja biće objavljena u julskom broju časopisa Internet ogledalo

NGSN Infographic January 2015

 

Share.

Comments are closed.