Energetski efikasan Ethernet

0

Elektronika i informacione tehnologije zauzimaju sve važnije mesto u našim životima. Iako su nove generacije elektronskih uređaja energetski efikasnije od prethodnih, povećanje njihovog broja daleko premašuje uštede koje donosi smanjena potrošnja, tako da je ukupni utrošak električne energije u stalnom porastu. Kada je IT u pitanju, napori za uštedu električne energije prethodnih godina usmeravani su uglavnom na polja u kojima je detektovana najveća potrošnja energije – računare i ostale IT uređaje. Međutim, iako mrežna oprema ostvaruje oko 10 % ukupne IT potrošnje električne energije, do skora nije bilo velikih napora da se ostvare uštede energije na tom polju.

Energetski efikasan Ethernet predstavlja skup unapređenja klasičnih Ethernet standarda koji obezbeđuju manju potrošnju uz održavanje potpune kompatibilnosti sa postojećom mrežnom opremom. On obezbeđuje mehanizme i standarde za smanjenje potrošnje električne energije bez uticaja na vitalne funkcionalnosti mrežnih interfejsa i sistema. IT uređaji koji podržavaju ovaj način rada prilagođavaju se u realnom vremenu trenutnom mrežnom saobraćaju obezbeđujući optimalnu potrošnju električne energije u svakom trenutku.

IEEE 802.3az

O IEEE Energy Efficent Ethernet standardu, koji nosi oznaku 802.3az, počelo je da se razmišlja još 2006. godine, dok je finalna verzija usvojena u septembru 2010. godine. Istraživanje koje je Lawrence Berkley laboratorija sprovela 2005. godine u SADu pokazalo je da je se u toj državi svakog časa troši oko 5,3 teravata električne energije. Korišćenjem energetski efikasnog Etherneta procenjene uštede u potrošnji električne energije u Americi iznose 450 miliona USD na godišnjem nivou (oko 200 miliona USD u domaćinstvima, 170 miliona USD u kompanijama i 80 miliona USD u data centrima). U našoj državi nisu rađena istraživanja na tu temu, ali je iz datog primera jasno da se korišćenjem energetski efikasnih uređaja mogu ostvariti znatne uštede, kako u energiji, tako i u novčanim sredstvima.

A kako je IT infrastruktura sve zastupljenija i sve brojnija, efikasno upravljanje energijom u ovoj sferi postaje sve značajnije. Pomenuti IEEE 802.3az standard predviđen je da se koristi ne samo na mrežnim Ethernet interfejsima, već i na serverskim mrežnim uređajima. Na fizičkom nivou, kada se sagledavaju samo ti uređaji, EEE može da obezbedi uštede čak do 50 %, dok ukupna ušteda potrošnje električne energije kompletne IT infrastrukture može da se kreće u rasponu od 5 do 20 %…

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply