DynamicsMinds 2024: Vodeća konferencija za Dynamics 365 & Power Platform okupila profesionalce iz 47 zemalja

0

Konferencija DynamicsMinds, koja je održana od 26. do 29. maja 2024. godine, okupila je preko 1.000 učesnika iz 47 zemalja u Portorožu, Sloveniji. Ova živahna zajednička konferencija služila je kao mesto susreta za entuzijaste, korisnike i stručnjake Dynamics 365 i Power Platforme, omogućavajući im da se povežu, sarađuju i inoviraju. Konferencija je ponudila temeljno istraživanje Microsoft-ovog poslovnog aplikativnog paketa, sa više od 200 sesija i preko 170 međunarodnih govornika.

Tokom uvodne sesije, koja je ugostila istaknute govornike poput Georga Glantschniga (Microsoft), Keitha Whatlinga (HSO), Shaya Gurmana (Microsoft), Mikea Mortona (Microsoft) i Done Sarkar (Microsoft), Sarkar je predstavila 5 trendova u AI univerzumu za 2024i 2025. godinu: očekivani bum malih jezičkih modela (SLM)/frontier/specijalizovanih modela; veći fokus na bezbednost podataka; značajan rast resursa za usavršavanje i usvajanje kako bi se korisnicima omogućilo korišćenje AI alata; razvoj AI hardvera koji će maksimalno iskoristiti AI alatke (novi Copilot+ PC) i agentifikacija Copilota. „Postoji 101 Copilot iskustvo u Microsoft proizvodima. Ono što im je zajedničko jeste da se svaki ponaša kao da se nikada niste sreli, ne pamti, ne zna kontekst i nema memoriju. Agentifikacija je kako da dodamo kontekst i memoriju Copilotu, i takođe ih učinimo sposobnijim da obavljaju zadatke u vaše ime“, objasnila je Sarkar, Chief Troublemaker of AI Copilot u kompaniji Microsoft.

Na sesiji „Ask the Experts: Copilot“, Dona Sarkar, Chris Huntingford (ANS Group), AJ Ansari (DSWi) i Raffaele Rialdi (Vevy Europe) razgovarali su o najvećim izazovima u usvajanju Copilota. Zaključili su da pre nego što kompanije počnu da ga koriste, treba da definišu ko će ga koristiti i kako, kao i da prihvate novu kulturu kompanije i postave jasna pravila o bezbednosti podataka.

Aleksandar Totović (Microsoft) održao je nekoliko sesija fokusiranih na regulative, dokumentaciju, poreze i održivost, oblast koja postaje sve više regulisana od strane Evropske unije. „Ovo je računovodstvo 21. veka i u naredne dve godine, posebno u Evropskoj uniji, više od 50 hiljada kompanija će biti pogođeno novim pravilima – moraće da izveštavaju o održivosti, i zbog toga smo kreirali novi modul koji prati i izveštava o emisijama stakleničkih gasova“, objasnio je Totović.

David Yack (365.training) govorio je o svim visokim arhitektonskim pitanjima koja treba razmotriti prilikom izgradnje i arhitekture poslovne aplikacije. „Tempo promena će biti izuzetno brz u narednih nekoliko godina, i to će zaista uticati na arhitekte zbog stalnog tempa promena u AI mogućnostima i praćenju tih promena“, rekao je David. „Jedna od stvari koje smo dotakli tokom

sesije jeste kako pripremiti prave podatke, osigurati da imate prava na podatke i sve to povezati“, pojasnio je Yack.

Program konferencije ponudio je više od 200 sesija i panela. Jedan od panela koji je izazvao mnogo komentara bio je „The AI Pandora’s Box is open. What now?“ gde je moderator Ana Gligorijević (Docentric) ugostila Donu Sarkar, Aca Momčilovića (Global AI Ethics Institute), Ilyu Fainberga (Microsoft) i Rajka Muršića (Univerzitet u Ljubljani) kako bi razgovarali o prednostima i nedostacima AI – koja je tu da ostane. Razgovarali su o oblastima koje AI pozitivno utiče, kao što su obrazovanje i medicina, komentarisali da li je brza implementacija AI aplikacija za javnost pravi put i zašto veruju da AI ne može zameniti ljude i njihove emocije.

Osmostruki Microsoft Business Applications MVP, član Microsoft Dynamics 365 Partner Council-a i CEO u Forceworks-u, Steve Mordue, podelio je svoje oduševljenje konferencijom i istakao da okuplja upravo pravi broj stručnjaka i pruža odlične tačke. „25 godina odlazaka na konferencije – ovo je daleko najzabavniji događaj na kojem sam ikada bio“, rekao je Mordue. „Zajednici je potrebno što više ovakvih događaja kako bi širila informacije o onome što se dešava“. Takođe je spomenuo visok tempo promena, i naglasio da pre 10 godina nismo bili svesni da bilo koja od stvari o kojima se diskutuje na konferenciji može da se desi.

„Mi, u Docentric-u, zaista verujemo da doprinos Microsoft Dynamics zajednici organizovanjem ove konferencije – je dobar za našu kompaniju i za društvo u celini“, rekao je Miha Vuk, tehnički saradnik u Docentric-u: „Počeli smo sa različitim aktivnostima u prošlosti, kao što je pisanje članaka, pomaganje drugima na različite načine, a onda smo videli priliku da uradimo više organizovanjem DynamicsMinds konferencije, jedinstvene konferencije u ovom delu sveta i jednog od najvećih događaja te vrste u Evropi.“ Takođe je naglasio značaj Dynamics User Group-a u regionu Adriatik koji povezuje različite Dynamics korisnike i stručnjake kako bi delili svoja iskustva i znanja tokom godine na okupljanjima.

Ovogodišnja konferencija oborila je rekorde po broju prisutnih, sa neverovatnim povećanjem od 67% u odnosu na prošlu godinu, i učvrstila svoju reputaciju kao premijerni događaj za Dynamics i Power Platform zajednice. Međunarodni učesnici pohvalili su informativne sesije, mogućnosti za umrežavanje i prelepu lokaciju u Portorožu, Sloveniji.

Konferenciju je organizovala brzorastuća slovenačka kompanija Docentric. Pax8 je VIP dijamantski sponzor, dok je Leapwork dijamantski sponzor. Kompletna lista sponzora koja uključuje preko 50 partnera može se naći ovde.

Share.

Leave A Reply