Digitalno poverenje – osnovni preduslov svakog uspešnog e-poslovanja

0

Koliko smo informisani o bezbednosnim rizicima prilikom korišćenja interneta i kako se brinemo o svojim podacima na internetu? Odgovore na ova pitanja potražio je Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) kroz istraživanje koje je sproveo početkom 2022. godine uz podršku Nacionalnog CERT-a Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Činjenica da je udeo internet korisnika u Srbiji 2012. iznosio manje od 50% populacije, a danas iznosi 74%, problem onlajn bezbednosti čini još ozbiljnijim. Najveći broj ispitanika tvrdi da je manje ili više upoznat sa bezbednosnim rizicima, tako da je svega 4,6% internet korisnika izjavilo da ne zna ništa o virusima, 2,7% ne zna ništa o prevarama, a 4,9% o krađama podataka, što je u suprotnosti sa podacima koji kažu da je čak 60% korisnika interneta bar jednom bilo zaraženo virusom ili nekim drugim malverom, a 19,7% ispitanika je priznalo da se bar jednom „upecalo“ i kliknulo na link koji su imejlom dobili od nepoznate osobe.

Ova disproporcija između percepcije vlastitog znanja i dešavanja „na terenu“ postaje jasnija ako se uzme u obzir da su društvene mreže izvor informacija za 59% ispitanika, dok manje od petine korisnika interneta ovakve informacije traži na sajtovima zvaničnih institucija kao što su MUP Republike Srbije i Nacionalni CERT. Stoga ne čudi da su u velikom broju čak i informisani korisnici interneta (ili bar oni koji su mislili da su informisani) doživeli neku vrstu sajber napada…

Tekst u celosti možete pročitati u digitalnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply