Da li znate kako da sigurno koristite Mastodon?

0

Društvene mreže su nas odavno navikle da ljudi vole da se upoznaju i ostvaruju nova prijateljstva. Ipak, Facebook, Instagram, X (bivši Twitter), TikTok i druge društvene platforme postale su prevelike za one koji vole manje zajednice, pa mnogi pridružuju Mastodonu.

Mastodon je open-source platforma koja liči na X (Twitter), ali je decentralizovana. Radi na više decentralizovanih servera (nazvanih „instance“), koji formiraju jednu mrežu i međusobno komuniciraju. Korisnici mogu birati instance prema svojim preferencama i podešavanjima, ali i dalje komuniciraju sa članovima drugih instanci, što omogućava bolju prilagodljivost i kontrolu.

Stručnjaci kompanije Kaspersky pripremili su korisne savete kako bi korisnicima pomogli da imaju viši nivo privatnosti i zaštite svoje lične podatke dok koriste Mastodon:

Politika privatnosti?

Za svaku instancu izdaju se specifične politike privatnosti. Sve one sadrže osnovne klauzule o prikupljanju, korišćenju, čuvanju i bezbednosti podataka, kao i deljenju informacija sa trećim licima. Ponekad možete naići na posebno rigorozne servere koji pominju prava od korisnika da brišu, menjaju ili obavljaju druge radnje sa prikupljenim ličnim podacima – najčešće su to serveri u EU koji su podložni GDPR-u.

Dakle, hajde da usaglasimo postavke privatnosti:

  • Neke postavke mogu izgledati poznato ako koristite X. Postoje različite vrste Mastodon naloga: javni (dostupni svima), neoznačeni (vaši postovi su i dalje vidljivi svima, ali nisu navedeni na glavnim stranicama) i dostupni samo vašim pratiocima.
  • Važno je napomenuti da svaki server ima svoju politiku privatnosti, te nemojte zaboraviti da istražite sve detalje pre registracije. Koristite samo instance kojima verujete i ne delite lične podatke sa korisnicima koji koriste servere kojima ne verujete.
  • Objave takođe mogu imati tri nivoa privatnosti: one koje svi mogu da vide, one koje samo pratioci mogu da vide i one koje vide isključivo korisnici koji su navedeni u postu.
  • Dobra opcija je uspostaviti pravila i izuzetke za automatsko brisanje postova kako bi arhivisti mogli da izvezu i preuzmu kompletan dokument svih sačuvanih informacija.
  • Takođe, bolje je izbegavati korišćenje direktnih poruka za prenos i deljenje osetljivih informacija. Poruke poput ovih se čuvaju na instancama u obliku teksta. Dakle, ne koriste nikakve dodatne vrste šifrovanja poput end-to-end (E2EE).

…………………….

Bezbednost?

  • Kao i svi drugi servisi, Mastodon može biti izložen krađi podataka. Zato treba instalirati pouzdano sigurnosno rešenje koje će detektovati i zaštititi lične informacije u takvim situacijama. Ova rešenja imaju posebne funkcije preko kojih možete proveriti da li su vaši podaci kompromitovani.
  • Kako biste izbegli phishing, bolje je instalirati aplikacije koje su dostupne samo u zvaničnim prodavnicama poput AppStore i Google Play.
  • Posebno je važno biti oprezan pri otvaranju bilo kakvih linkova ka nepoznatim sajtovima. Takve situacije mogu vas dovesti do malicioznih programa ili preusmeriti na phishing servise. Savremena sigurnosna rešenja mogu detektovati phishing sajtove ili malver datoteke, tako da vaš računar i podaci budu sigurni.

……………………

„U poređenju sa drugim društvenim platformama kao što su X ili Threads, Mastodon je manje regulisan, ali i dalje postoje pravila. Kao i sa bilo kojom javnom objavom, korisnici uvek treba da se drže pravila razmisli pre nego što okačiš„, komentariše Anna Larkina, analitičarka web sadržaja kompanije Kaspersky.

OVDE možete saznati više o podešavanju privatnosti i sigurnosti na Mastodonu.

Foto: Werner Moser, Pixabay

Share.

Leave A Reply