Da li developeri treba da imaju i poslovne veštine?

0

Aplikacije su glavni pokretač moderne digitalne ekonomije. Kao takve, ključne su i za poslovne lidere koji donese odluke o vođenju i organizaciji poslovanja. Oni, međutim, retko govore “jezikom tehnologije”, a upravo programeri su ti koji mogu da pomognu da se ovaj jaz premosti.

Poslovne veštine, poput finansija, pregovaranja sa uključenim stranama i upravljanje projektima su od ključne važnosti u procesu razumevanja i predstavljanja značaja i uticaja koji određena aplikacija može da ima na poslovanje kompanije.

Pa ipak, prema istraživanju koje je VMware u saradnji sa platformom Jobfeed sproveo u 8 evropskih zemalja, u oglasima za radna mesta za programere, na spisku traženih veština, poslovne veštine se mogu pronaći samo u četvrtini slučajeva (26%), dok se u 49% slučajeva ne traži nijedna poslovna veština (mentorstvo, konsalting, finansije, pregovaranje, inovacije, upravljanje projektima).

Ed Hoppitt, direktor za EMEA za aplikacije i cloud platforme u VMware-u smatra da se, paralelno sa porastom potražnje kompanija za aplikacijama, „otvara velika prilika za programere da usavrše svoje poslovne veštine, postanu vidljiviji i instrumentalniji u razgovorima sa poslovnim liderima kada je reč o modernizaciji aplikacija. Poslovni lideri retko govore “jezikom tehnologije”, a programeri mogu da pomognu da se ovaj jaz premosti.” Prema njegovim rečima, ovo je velika šansa da se postigne veća kohezija između osnovnog poslovanja, programera i IT timova, i da se nagrade programeri koji, pored kodiranja, imaju i poslovne veštine koje su važne za kompanije i organizacije koje se oslanjaju na digital-first poslovne strategije.

Programeri koji vladaju i poslovnim veštinama mogu značajno da pomognu u ubrzanju usvajanja aplikacija. Međutim, ove veštine traže se u samo 23% oglasa za front-end developere, 22% kada je reč o Android developerima. Situacija je nešto drugačija u oglasima za softverske inženjere, gde se neka od poslovnih veština navodi u 39% oglasa, i u 63% slučajeva kada je reč o konkursima za data arhitekte.

Od 1. kvartala 2021. do 1. kvartala 2022. godine, potražnja za programerima širom Evrope porasla je za 38%. Da bi proces prelaska na digital-first poslovne strategije bio što efikasniji i uspešniji, kompanije bi u procesu zapošljavanja treblo da budu posebno usmerene na programere koji rukovodiocima umeju da predstave vrednost i značaj aplikacija.

Share.

Leave A Reply