Combisova četvrta ‘petica’ u znaku novih hibridnih rješenja

0

Velik interes za Combis 5+ događanje pokazao da korisnici sve više promišljaju tehnologiju.

Vodeći pružatelj IT usluga u Hrvatskoj Combis i kompanija Microsoft Hrvatska organizovali su četvrto po redu ‘Combis 5+’ događanje na kojem su predstavljena rešenja i proizvodi koji pomažu korisnicima u ‘svakodnevnoj borbi’ s poslovnim zahtevima te ih čine produktivnijim, a time i konkurentnijim na tržištu.

“Ova će godina biti obeležena mnoštvom tehnoloških noviteta koji dolaze u novim verzijama poznatih Microsoft proizvoda za data centre korisnika, kao i sve bržim razvojem i sve većim korištćenjem Cloud servisa. Uz primere iz prakse, demonstracije novih tehnologija u pripremljenom demo okruženju, ovogodišnji 5+ je bio posebno fokusiran na hibridna rešenja, odnosno efikasno korišćenje najboljeg iz oba sveta (On-premise i Cloud rješenja). Hibrid je budućnost”, naglasio je Hrvoje Dunkić, menadžer Microsoft odjela u Combisu.

Učesnici ovogodišnjeg Combis 5+ događanja tako su mogli saznati pojedinosti o novim unapređenim platformama za kolaboraciju Exchange i SharePoint Server 2016 i da otkriju kakve prednosti sa sobom nose novi Office 365 servisi iz oblaka. Predstavljen je i novi Windows Server s dosad dostupnim funkcionalnostima, a posebno zanimanje učesnici su pokazali za savete kako iskoristiti Azure infrastrukturu i servise, kao i za demonstraciju System Centar alata verzije 2016 koji će biti dostupni u drugoj polovini godine. U gotovo svim predavanjima je istaknuta mogućnost integracije on-premise tehnologija s onima u oblaku.

Istraživanje provedeno uoči Combis 5+ događanja pokazalo je da su poslovni ciljevi i prioriteti sudionika događanja u 2016. godini: unaprijediti kvalitet ICT infrastrukture i servisa i efikasnost IT odeljenja (70,9%), zatim smanjiti sigurnosne rizike i rizike od ispada funkcionalnosti ICT servisa (44,3) te smanjiti operativne troškove i optimizovati investicije u ICT (41,8%). Smanjenje sigurnosnih rizika i rizika od ispada funkcionalnosti ICT servisa, za razliku od ostalih ciljeva, ove je godine po prvi put uvršten među tri glavna poslovna prioriteta po mišljenju učesnika događanja.

Na pitanje o planiranim projektima u ovoj godini, najzastupljeniji odgovori se odnose na projekte migracije, nadogradnje i konsolidacije postojeće ICT infrastrukture i servisa (82,3%), uspostavi sistema nadzora i upravljanja ICT servisima (58,2) te fokusu na konsolidaciju postojeće infrastrukture i servisa korišćenjem Cloud tehnologija (45,6). Ispitanici su imali opciju više mogućih odgovora.

Komentarišući ovogodišnje rezultate istraživanja Dunkić je zaključio: “Slično kao i prošle godine, u planovima korisnika i dalje vidimo veliki udio investicija u infrastrukturu te želju da se postigne viši nivo efikasnosti. S obzirom da gotovo polovina ispitanika planira za postizanje zacrtanih ciljeva koristiti Cloud tehnologije, jasno je da već možemo govoriti o trendu. Dok modernizacija IT infrastrukture i dalje značajno zaostaje za trendovima u svetu, prihvaćanje Cloud tehnologija u znatnom je porastu. Upravo smo stoga u Combisu toliko fokusirani na hibridna rješenja.”

Share.

Comments are closed.