Canon predstavlja XC10 – revolucionarnu kompaktnu 4K kameru za snimanje video-zapisa i fotografija

0

Canon je danas predstavio XC10 – kompaktnu, laganu kameru za video-zapise i digitalne fotografije koja donosi profesionalni 4K kvalitet amaterskim snimateljima i entuzijastima. XC10 sadrži mnoštvo osobina poznatih iz Canonovih kamera Cinema EOS i nudi neverovatnu svestranost snimanja te predstavlja savršeno rešenje male, samostalne kamere za nezavisne snimatelje ili savršeni dodatak kao sekundarna kamera u većim produkcijama.

4K snimanje za entuzijaste

XC10 uvek i bez izuzetka stvara snimke koje oduzimaju dah, zahvaljujući izuzetnom kvalitetu slike, vodećem na tržištu, kakav se tradicionalno može naći samo u većim kamerama, kao i fleksibilnosti i lakoći upotrebe koje smo navikli da očekujemo od klasičnih kompaktnih kamera. Njen napredni imaging pogon – moćan spoj posebno razvijenog CMOS senzora veličine 1“ i Canonovog novog imaging procesora DIGIC DV5 – daje snimateljima početnicima, ali i iskusnim profesionalcima zadivljujuću brzinu i kvalitet potreban za snimanje 4K videa, na velikom broju podesivih brzina prenosa podataka.

XC10 može se bez poteškoća uklopiti u radna okruženja i produkcije u kojima se koriste postojeće kamere Cinema EOS i snima video-zapis po standardu UHDTV (3840 x 2160) 4K na internu karticu CFast 2.0™[i]  brzinama do 305 Mbps ili Full HD (1920 x 1080) video-zapis na karticu SD brzinama do 50 Mbps, s uzimanjem uzoraka boja po profesionalnom standardu 4:2:2 za vrhunsku rezultate u rezoluciji boje.

XC10 nudi bogate boje poznate s kamera Cinema EOS uz visoki ISO do 20.000, što osigurava izvrsne rezultate u uslovima slabog osvetljenja kao i široki dinamički raspon u 12 koraka, beležeći živopisne detalje na svetlu i u senci.

Snimatelji mogu uživati u slobodi snimanja raznovrsnih scena u profesionalnom 4K kvalitetu korištenjem posebno razvijenog objektiva s 10x optičkim zumom, uz Canonovu vodeću tehnologiju stabilizacije slike. Uz svestrani raspon žižne daljine od 27,3-273 mm (ekvivalent 35-milimetarskog filma pri snimanju videa) snimatelji se mogu jednostavno prebaciti između širokih scena i pejzaža te intimnih snimaka iz blizine, korišćenjem samo jednog objektiva. Profesionalni korisnici i entuzijasti mogu birati između snimanja videa i fotografija te slikati fotografije visokog kvaliteta u rezoluciji od 12 megapiksela ili izdvajati digitalne fotografije rezolucije 8,29 megapiksela iz 4K video-snimaka.

Dizajn bez kompromisa, optimizovan za jednostavno snimanje

XC10 pomera granice dizajna kompaktnih kamera, s kućištem koje se intuitivno koristi. Rotirajući rukohvat podržava različite stilove snimanja, a osnovne kontrole nalaze se doslovno pod prstima – uključujući manuelni zum i prsten za fokusiranje. Osmišljena da se prilagodi bilo kom stilu snimanja, kamera je opremljena LCD ekranom podesivog ugla, osetljivim na dodir dijagonale 7,66 cm koji pruža direktan pristup menijima kroz jednostavan sistem kursorskih tastera, a ugrađeno optičko tražilo s lupom čija veličina odgovara LCD-u omogućava klasičan način snimanja.

Podsticanje kreativnosti u profesionalnim okruženjima

Profesionalni snimatelju mogu jednostavno uključiti XC10 u postojeće produkcijske sisteme i okruženja, zahvaljujući njegovim profesionalnim algoritmima za kodiranje i dekodiranje (codecima) i načinima snimanja. Canonov novi algoritam (codec) XF-AVC H.264 podržava snimanje u 4K i Full HD kvalitetu i omogućava jednostavnu integraciju u sisteme nelinearne montaže koji su standardni u ovoj branši. Canon Log Gamma omogućava i najveću slobodu u postprodukcionoj montaži i obradi kao i jednostavno usklađivanje kvaliteta sa sadržajem snimljenim kamerama Cinema EOS. Snimatelji mogu jednostavni snimati i 4K zapise i kasnije ih pretvoriti u zapise Full HD rezolucije, što omogućava stvaranje krajnjeg sadržaja visokog kvaliteta i veću fleksibilnost prilikom video-montaže.

Različiti načini usporenog i ubrzanog snimanja – uključujući ubrzanje do 1200x u 4K/Full HD rezoluciji, te usporenje do 1/4x u HD rezoluciji – kao i intervalno snimanje pružaju dodatne kreativne mogućnosti.

XC10 podržava WiFi vezu koja omogućava udaljeno upravljanje najvažnijim funkcijama preko internet browsera, pametnog telefona ili tableta, što učvršćuje njenu poziciju integralnog dela osnovne opreme svakog Cinema EOS snimatelja.

 

Share.

Comments are closed.