BlackBerry Z3 – idealan uređaj za poslovne korisnike

0

28/11/2014 –

Prvi plod saradnje BlackBerry-ja i Foxconn-a je novi BlackBerry Z3 koji korisnicima pruža priliku da po pristupačnim cenama uživaju u novom, usavršenom, BlackBerry 10 operativnom sistemu. Iako inicijalno razvijen za tržište Indonezije, model je ekskluzivno dostupan i u Srbiji.

BlackBerry zaista ume da napravi telefon koji odlično izgleda. To pokazuje i dizajn modela Z3, pri čemu kvalitet po kome su poznati uređaji ovog proizvođača, ni ovde nije izostao. Prednju stranu odlikuje ekran od 5 inča, ravne linije i oštre ivice – baš ono što poslovno orijentisani korisnici traže. Materijali koji su iskorišćeni u izradi su vrhunskog kvaliteta i garantuju dugovečnost modela. Zadnju stranu krasi materijal čija tekstura sprečava klizanje ali se zadnji panel ne otvara. Ovakva konstrukcija sprečava zamenu baterije, a proizvođač se odlučio i za to da se slotovi za SIM karticu i MicroSD karticu nađu sa desne strane. Levu stranu zauzimaju power taster, tasteri za glasnoću i mute taster koji može da pokrene i Voice komande. Prednju stranu krasi displej, sa otvorom za zvučnik kao i signalna LED dioda koja je prisutna na svim BlackBerry uređajima. Z3 je nešto teži (163g) u odnosu na telefone sličnih dimenzija ali kvalitet kućišta u značajnoj meri utiče na ovaj parametar. Telefon je veoma zgodan za rukovanje – dovoljno “debeo” da vam ne ispada iz ruke, veoma lako ulazi i izlazi iz džepova.

Ekran na Z3 je odličan i podržava qHD rezoluciju (540×960 piksela), sa gustinom piksela od 220 ppi. Prikaz slike je na više nego zadovoljavajućem nivou. Staklo koje prekriva displej prostire se od ivice do ivice i na taj način čini ovaj model elegantnijim, jer okvir displeja skoro i da ne postoji.

Hardver ovog uređaja ima i više nego dovoljno snage da rad na Z3 učini istinskim zadovoljstvom. Unutrašnjost krije Qualcomm procesor na 1.2GHz, 8GB flash memorije i 1.5GB RAM memorije. Na uređaju postoje dve kamere: zadnja od 5MP (sa LED blicem) i prednja od 1.1MP koje u dobrim uslovima osvetljenja snimaju solidne fotografije. Uz ove specifikacije treba pomenuti da uređaj ima FM tuner, da podržava WiFi b/g/n i Bluetooth 4.0 standard i da su ugrađeni proximity senzor i akcelerometar. Kada je reč o bateriji, njen kapacitet je 2500mAh, što je sasvim dovoljno da “izgurate” radni dan, čak i dva ako ste racionalni u pogledu potrošnje energije.

BlackBerry 10 softver je ono što čini ove uređaje jedinstvenim, stabilnijim i sigurnijim nego uređaje na drugim operativnim sistemima. BB operativni sistem u verziji 10 se ne oslanja na tastere kojim se upravlja uređajem, što znači da nema menu, home i sličnih tastera već se uređajem upravlja gestovima na ekranu. Primeri takvih gestova su da se telefon otključava povlačenjem prsta od dna ekrana ka vrhu ekrana, a isti taj gest, kada imate otvorenu aplikaciju preko ekrana, minimizuje aplikaciju. Pored ovih gestova, tu su gestovi za Peek (koji omogućava da vidite novopristigla obaveštenja bez potrebe da zatvarate aplikaciju u kojoj radite), pozivanje kontekstualnih menija, podešavanja i mnogi drugi već od ranije poznati korisnicima novih BlackBerry 10 uređaja. Na ove gestove se korisnik brzo navikava jer su intuitivni i usko povezani sa načinom na koji se uređaji koriste, uz napomenu da na samom početku korišćenja mogu predstavljati izazov.

Za “budget” poslovni telefon kao što je Z3, multimedija je nešto što iznenađuje na ovom uređaju. Pred pokrivenosti svih važnijih audio formata, postoji i podrška za reprodukciju Full HD video fajlova u MP4, DivX, Xvid i MKV formatu.

BlackBerry Z3 je uređaj solidne izrade, koji odlično funkcioniše, pružajući korisniku dug životni vek baterije, što ga čini dobrim alatom u poslovnom svetu, naročito uzimajući u obzir pristupačnu cenu.

Share.

Leave A Reply