Bezbednost udaljenog i hibridnog rada

0

Globalni događaji prošle godine imali su dalekosežan uticaj na način na koji mnogi od nas rade, sastaju se, kupuju i uče. Bez sumnje, prelazak na daljinski i hibridni rad jedna je od najznačajnijih promena koje su se dogodile kao posledica COVID-19 pandemije. Stručnjaci kompanije Check Point istraživali su implikacije rada na daljinu na bezbednost i mrežnu arhitekturu organizacije, i na koji način lideri i stručnjaci za bezbednost zadovoljavaju sve veće potrebe hibridnog radnog mesta, a saznanja do kojih su došli objavljena su u vidu posebnog izveštaja.

Cilj istraživanja bio je da se otkrije uticaj koji su globalna zbivanja imala na organizacije, posebno na IT i bezbednosne strategije, uključujući i stepen u kojem je rad na daljinu uticao na stanje bezbednosti organizacije, operativne troškove i njegov uticaj na korisnike. Da bi se otkrilo kako se stručnjaci za IT i bezbednost nose sa ovim promenama u svetu, anketirano je 450 stručnjaka za IT bezbednost, od kojih je 50% na seniorskim liderskim pozicijama (direktori, potpredsednici ili C-level rukovodioci).

Eksplozija daljinskog i hibridnog rada

Pošto su se od marta 2020. organizacije utrkivale da obezbede poslovni kontinuitet, zahtevi koji su postavljani pred njihovu infrastrukturu za daljinski pristup su eksplodirali. Za većinu organizacija, mrežna bezbednosna infrastruktura do tada je bila dizajnirana tako da uglavnom podržava on-premises operacije u sedištima i podružnicama, samo sa minornim ili marginalnim ustupcima činjenim da se podrži rad od kuće i off-premises pristup.   

Sa velikim brojem radnika koji rade na daljinu, organizacije su brzo shvatile da oslanjanje na mrežnu arhitekturu koja usmerava celokupan saobraćaj na on-prem data centar radi inspekcije saobraćaja više ne pruža brzinu i performanse potrebne za podršku onoga što je nazvano digitalnom transformacijom radne snage, što je vodilo do toga da stručnjaci i lideri za IT bezbednost ponovo osmisle svoju strategiju mrežne bezbednosti…

Tekst u celosti možete pročitati u digitalnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply