Agilan razvoj softvera – konkurentska prednost u IT industriji

0

Već nekoliko decenija IT industrija predstavlja najbrže rastuću industriju i u Srbiji, i na globalnom nivou.  Kao proizvod, softver ima ogromnu upotrebnu vrednost u svim sferama poslovanja, a i u životu pojedinca. Različita softverska rešenja se primenjuju u svakodnevnom životu (kupovina, bankarske transkacije, obrazovanje, sport, kultura, mediji, zdravstveni sistem, transport, proizvodnja i distribucija, komunikacija, itd).

S obzirom na to koliko su softverska rešenja važna za sveopštu upotrebu, neophodno je postići visok kvalitet razvijenog rešenja, zadvoljstvo klijenta (kompanije kojoj se softversko rešenje isporučuje), brza reakcija na izmene u zahtevima klijenta i tržišta, i slično. Zbog toga su tokom poslednje dve decenije metodologije koje se primenjuju u razvoju softvera značajno evoluirale. Istraživanja pokazuju da sve veći broj kompanija na globalnom nivou primenjuje neku od agilnih metodologija u razvoju softvera. Veliki akcenat je na Scrum-u,framework-u kod koga je akcenat upravo na prepoznavanju potreba klijenta i brzom odgovoru na njegove zahteve i zahteve tržišta, kroz iterativno i inkrementalno realizovanje procesa razvoja proizvoda (softvera).Scrum koriste svetski giganti, kao što su Microsoft, Google, IBM, Merrill Lynch, Siemens Medical Solutions, Adobe, Hewlett-Packard, Salesforce, Xerox.

Agilne metodologije, sudeći po rezultatima mnogih istraživanja, doprinose unapređenju procesa razvoja softvera i donose uštede u troškovima kompanija koje se bave razvojem softverskih rešenja. Pojedini projekti razvoja složenih softverskih rešenja imaju milionske vrednosti, a ako uzmemo u obzir statistiku koja pokazuje da agilan razvoj softvera smanjuje troškove od 7% do 29% (izvor: Price Waterhouse and Coopers), u zavisnosti od vrste rešenja koje se isporučuje, zaključak je da su uštede ogromne. U istraživanju sprovedenom nad 403 organizacije koje su potpuno usvojile Agile (izvor: HP online survey): 54% ispitanika veruje da agilne metodologije povećavaju kooperativnost među timovima; 52% smatra da se postiže viši kvalitet softvera; 49% je odgovorilo da se unapređuje zadovoljstvo klijenata.

Dodatno, Harvard Business Review je objavio rezultate istraživanja PwC-a (Price Waterhouse and Coopers) iz 2014. godine, koje pokazuje da agilan razvoj softvera unapređuje zadovoljstvo zaposlenih 20-40% i povećava produktivnost organizacije 14-95% (u zavisnosti od tipa softvera koji se razvija).

Nužnost srpskih IT kompanija jeste da prate svetske trendove, a Agile pristup predstavlja najnoviji dokazan pristup u svetu koji daje najbolje rezultate u organizaciji timova i realizaciji projekata razvoja softvera. Kompanije u Srbiji, svesne prednosti koje Agile metodologije donose, primenjuju ih sve više. Istraživanje Vojvođanskog ICT klastera, pokazalo je da 70% ispitanih kompanija na teritoriji Vojvodine primenjuje agilne metodologije u razvoju softvera. Nadalje, 43% ispitanika smatra da Agile skraćuje vreme isporuke softvera klijentu (odnosno vreme koje je potrebno da se proizvod plasira na tržište), a 71% da se unapređuje veza između IT i biznis ciljeva.

Činjenica da se na biznis sceni u Srbiji i regionu sve više govori o Agile-u, kao i da se sve više pokreću startup projekti, dovela je domaću kompaniju Puzzle Software, pokretača Agile Serbia i kompaniju sa najdužim iskustvom u Scrum i Agile edukaciji u regionu, do organizacije Agile Serbia konferencijeprve konferencije u ovom delu Evrope koja se bavi temama AGILE & STARTUP. Cilj je da se prodiskutuje zašto Agile znači opstanak kompanija i konkurentnost na tržištu i da se prikažu interesantni primeri uspešne primene Scrum-a i drugih agilnih metodologija u biznisu i start-up projektima.

S obzirom da je program konferencije koncipiran kroz sesije u tri sale, bilo da ste menadžer, vođa projekta ili tima, programer, tester, biznis analitičar, pokretač startup-a ili na bilo koji drugi način uključeni u razvoj softvera, sigurno ćete pronaći zanimljivu temu za lično i profesionalno usavršavanje i napredovanje.

Agile Serbia Conference će se održati 23. aprila u Madlenianumu, u Beogradu i okupiće preko 300 predstavnika naše i regionalne IT, biznis i startup scene. Realizovaće se kao kruna Agile Month-a, niza edukativnih događaja posvećenih agilnom razvoju softvera. Učesnici konferencije imaće priliku da, na tri različite scene, čuju predavanja i učestvuju u interaktivnim diskusijama i radionicama na teme: Digitalna revolucija – prilika za agilne startup-e, Dodatne prakse koje primenjuju uspešni Scrum timovi, LeSS (Large-Scale Scrum) – “goruća” tema za velike kompanije, Put ka zaista agilnim timovima, Priča o saradnji i međusobnoj uslovljenosti programera i testera, Lean startup metodologija, Primeri uspešne primene primeneScrum framework-a i agilnih metodologija u razvoju softvera u nekoliko kompanija.

Zvezda među govornicima na Konferenciji je guru “Menadžment 3.0” – Jurgen Appelo, najuticajniji govornik u Evropi i među 10 najuticajnijih govrnika u svetu na temu Agile-a. Jurgen će na Konferenciji držati predavanje pod nazivom “Budi promena koju želiš da vidiš” i interaktivnu diskusiju na temu motivisanja zaposlenih u agilnom okruženju, vođenja zaposlenih od strane lidera/menadžera kroz dobre lične primere koje zaposleni treba da slede i upravljanja samim sobom. Daće konkretne savete koje svaki zaposleni može da primeni.

Što se tiče ostatka programa Konferencije, sigurno je da će svaki učesnik pronaći mnogo interesantnih tema i radionica za sebe. Informacije i program prve Agile Serbia Conference su dostupni na sajtu http://www.agile-serbia.rs/agile-conference-april-2016. Prijavite se na vreme!

Share.

Comments are closed.