Regionalni centar korporacije Oracle otpočeo sa radom u Državnom data centru u Kragujevcu

0

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović, ministarka za brigu o porodici i demografiju, Darija Kisić, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Kristofer Hil, v.d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu, Milan Latinović, gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić i direktor Data Cloud Techology, Danilo Savić, prisustvovali su danas početku rada prvog regionalnog centra korporacije Oracle, u Državnom data centru, u Kragujevcu.

Ovaj globalni IT gigant je uspostavio prvi regionalni centar u Jugoistočnoj Evropi u Državnom data centru u Kragujevcu i od danas počeo da pruža svoje IT klaud usluge korisnicima širom sveta.

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, izjavila je da je danas izuzetno važan dan za grad Kragujevac, za čitavu našu IT industriju koja je u poslednje dve godine postala motor razvoja čitave naše ekonomije, kao i za pozicioniranje Srbije na evropskoj mapi tehnološko naprednih zemalja. Ovom prilikom se zahvalila kompaniji Oracle što su odlučili da otvore svoj prvi regionalni centar u Državnom data centru u Kragujevcu, srcu Šumadije, i time pokazali veru u Srbiju, ali pre svega u naše ljude i kapacitete za dalji razvoj u budućnosti.
„Odluka Oracla, jedna od najvećih IT kompanija na svetu, da na komercijalnoj osnovi zakupi prostor i čuva svoje podatke baš u Srbiji, ovde u Kragujevcu, u Državnom data centru – pokazuje da smo mi kao država, naše institucije, naši stručnjaci svojim znanjem i zalaganjem, uspeli da pobedimo na veoma konkurentnom i oštrom IT tržištu najrazvijenije evropske ekonomije. Današnji dan je kruna napornog, odlučnog i posvećenog rada velikog tima, na čelu sa predsednicom Vlade Anom Brnabić”, rekao je ministar Jovanović.

On je istakao da je Srbija još jednom pokazala da je regionalni lider u digitalnoj transformaciji i više nego pouzdan i odgovoran partner za postojeće i sve buduće strane investicije u oblasti IT-a i naprednih tehnologija.
„Lokalne organizacije i javne institucije preduzimaju čvrste korake da uspostave Srbiju kao zemlju fokusiranu na inovacije vođene tehnologijom. Sa otvaranjem Oracle regionalnog klaud centra pomažemo našim klijentima da iskoriste prednosti najboljih klaud tehnologija, istovremeno obezbeđujući visoke bezbednosne standarde, dostupnost i smanjeno kašnjenje“, rekao je Kenet Johansen, potpredsednik za klaud tehnologije i regionalni direktor za Severnu i Istočnu Evropu pri korporaciji Oracle.

U okviru otvaranja Oracle klaud regionalnog centra, potpisan je prvi komercijalni ugovor između ove korporacije i Telekom Srbija, čime je najveća domaća telekomunikaciona kompanija postala prvi korisnik javne Oracle klaud infrastrukture.

Velika investicija, koju je korporacija Oracle uložila u ovaj regionalni centar, otvara dodatne mogućnosti za dalji razvoj IKT sektora u Srbiji ali i usavršavanje i zapošljavanje kadrova iz ove oblasti. Svaka kompanija u Srbiji ima priliku da iskoristi prednosti performansi i bezbednosti Oracle klaud infrastrukture (OCI) koja fleksibilno podržava obim i rast različitih industrija i sektora, uključujući zdravstvo, maloprodaju i bankarstvo.

Share.

Leave A Reply